Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Baňa Cígeľ končí, vyťažili z nej 60 miliónov ton uhlia
Zdielať na

Baňa Cígeľ končí, vyťažili z nej 60 miliónov ton uhlia

HORNÁ NITRA / V piatok sa oficiálne skončila ťažba v bani Cigeľ, ktorá fungovala od roku 1962. Za ten čas baníci z jej hlbín vyviezli 60 miliónov ton hnedého uhlia. Sfárali do podzemia naposledy.

Horná Nitra je známa ako banícky región. O niekoľko rokov to však bude minulosť. Vláčik v piatok z bane Cígeľ, otvorenej v roku 1962, vyviezol na povrch poslednú tonu uhlia. Teraz bude nasledovať revitalizácia celého územia, ktorá potrvá niekoľko rokov. Chlapi, ktorí dnes do útrob bane Cígeľ sfárali naposledy, na dlhoročnú prácu v nej spomínajú nostalgicky. "Som sem nastúpil a myslel som si, že tu vydržím až do dôchodku, žiaľ nevyšlo to, boli sme rýchlejší," vraví jeden z baníkov.

Ťažiť sa tu začalo na jeseň v roku 1962, odvtedy bolo vyťažených 62 miliónov ton uhlia a vyrazených bolo 196 metrov. Najmladšia baňa na Hornej Nitre teraz definitívne končí. "Ukončila sa história tejto 55 ročnej bane, ktorá odchádza do dôchodku," hovorí Adriana Siváková, hovorkyňa podniku Hornonitrianske bane Prievidza.

V bani pracovalo 390 ľudí. Tí však podľa zamestnávateľa o miesta neprídu. "K žiadnemu radikálnemu prepúšťaniu nedôjde," vraví Adriana Siváková. Väčšina baníkov zostane demontovať v podzemí stroje a bude uzatvárať banské diela. Tento proces môže trvať aj niekoľko rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy