Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Csilla má len 29 rokov, no desať rokov bojuje s reumou
Zdielať na

Csilla má len 29 rokov, no desať rokov bojuje s reumou

KOLÁROVO / Csilla Kürti má len 29 rokov, no už desať rokov bojuje s reumou. Mladá žena sa bez pomoci nedokáže ani posadiť na posteľ. Prostredníctvom portálu Ľudia Ľuďom teraz žiada ľudí o pomoc, aby získala prostriedky na rehabilitáciu.

"Stále bola chorá, keď bola malá. Doktorka povedala, že jej nič nie je, len nechce chodiť do školy," spomína mama Iveta Kürti.

"Že som prechladla, že mám schudnúť, no napriek tomu ma boleli kĺby," dodáva invalidná dôchodkyňa Csilla Kürti.

Až v osemnástich jej diagnostikovali reumatoidnú artritídu. Lekár sa jej dokonca pýtal, kde bola celý ten čas. Dnes je Csilla pripútaná k posteli, má obrovské bolesti a bez pomoci sa nedokáže v posteli ani otočiť.

Výmena kĺbov

Lekári jej vymenili oba bedrové kĺby. Teraz čaká na výmenu kolenného. "Kĺby sa mi aj naďalej deformujú," dodáva.

Mladej žene najviac pomáha jej mama. Trikrát požiadala o opatrovateľský príspevok, ten jej ale vždy zamietli.

"Povedali, že nie je v takom štádiu, že ju musím opatrovať. Na štvrtýkrát som ho dostala, schválený ho máme od 1. júla," hovorí.

Csilla vidí kúpeľňu len zriedka. Nepomôže ani špeciálna stolička. S ňou totiž nevedia prejsť cez dvere. Mama ju preto najčastejšie umýva v posteli.

Zažiadali už o príspevok na rekonštrukciu kúpeľne. Ten im schválili, ale majstri chcú peniaze vopred. A na to už nemajú. Splácajú už jednu pôžičku. "Zobrala som si pôžičku, lebo som musela zaplatiť sociálnej poisťovni," vysvetľuje.

Csille po škole do roku 2010 uznali len polovičný invalidný dôchodok. Keďže sa nikde nevedela zamestnať, museli zaplatiť spätne odvody.

"Zaplatili sme 1 200 eur, aby dostala invalidný dôchodok 220 eur," prezrádza.

Už nechodí

Od apríla Csilla vôbec nechodí. Po troch dňoch hospitalizácie ju úplne zradili nohy.

"Dali mi kortikoidy, infúzie, od bolesti tabletky, injekcie. Bola som už ako nadrogovaná, ale bolesti som mala aj vtedy. Povedali mi, že oni viac urobiťč nevedia," spomína mladá žena.

Na špeciálnu rehabilitáciu nemajú peniaze. Do kúpeľov ju neodporučia pre vysoký zápal v krvi. Napriek tomu verí, že sa jej stav zlepší.

"Aj plače, ale je bojovníčka. Niekdy si aj spolu poplačeme a pritom ona je inak veselá a usmiata," uzvatvára príbeh svojej dcéry mama.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy