Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šťastná novina zo ZOO: Narodilo sa mláďa orangutana sumatrianskeho
Zdielať na

Šťastná novina zo ZOO: Narodilo sa mláďa orangutana sumatrianskeho

Zdroj: ZOO Bratislava

BRATISLAVA / V zoologickej záhrade v Bratislave sa ešte v apríli narodilo mláďa orangutana sumatrianskeho. Ide o prvé úspešne odchované mláďa tohto druhu nielen v zoo v hlavnom meste, ale aj na Slovensku. Návštevníci ho budú môcť vidieť od 31. mája. Rozhodnúť môžu aj o jeho mene.

"Pôrod samice Mengaly bol bezproblémový, svoje mláďa priviedla na svet v súkromí, bez pomoci chovateľov," priblížila Dúhová. Mláďa je potomkom chovného páru samca Filipa a samice Mengaly, ktorá do bratislavskej zoo prišla v roku 2015 spolu so svojím, v tom čase päťročným mláďaťom Vilmosom. Po tom, ako Vilmos minulý rok v júli opustil zoo, aby si mohol hľadať vlastnú partnerku, dostala Mengala a Filip povolenie na párenie. Mláďa je Filipovým prvým potomkom.

Vnútorné priestory pavilónu boli doteraz pre návštevníkov neprístupné, aby bol samici dopriaty čas na zotavenie sa po pôrode a na starostlivosť o mláďa. Pavilón bude opäť otvorený od 31. mája denne od 10.00 do 14.00 h. Počas priaznivého počasia budú môcť orangutany vidieť návštevníci aj vo vonkajšej expozícii.

Život orangutana sumatrianskeho

Orangutany sumatrianske sú inteligentné a zároveň kriticky ohrozené zvieratá. Žijú v dažďových pralesoch na ostrove Sumatra. Najväčšou príčinou rýchleho úbytku orangutanov je strata ich prirodzených biotopov a nelegálne obchodovanie s mláďatami tohto druhu, ako aj s telesnými časťami dospelých jedincov. Vo voľnej prírode je samica schopná priviesť na svet iba jedno mláďa raz za osem až deväť rokov. Odhaduje sa, že momentálne žije v prírode menej ako 15 000 orangutanov, do 50 rokov im v nej hrozí úplné vyhynutie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy