Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Otvorenie Nemocnice Bory: Hrozí kolaps iných nemocníc?
Zdielať na

Otvorenie Nemocnice Bory: Hrozí kolaps iných nemocníc?

BRATISLAVA / S plánovaným otvorením novej Nemocnice Bory sa vynáralo množstvo otáznikov - najmä pri téme personálu, a teda presunu lekárov z univerzitných nemocníc do modernejších priestorov Nemocnice Bory. Podľa doteraz zistených informácií žiadny kolaps nehrozí. UNB funguje v riadnom režime. Súkromná nemocnica hľadá personál v iných radoch.

35-tisíc plánovaných hospitalizácií, 350-tisíc ambulantných vyšetrení a 3500 pôrodov má Nemocnica Bory vykonávať ročne. Na tento počet zákrokov by mala zamestnať 1500 ľudí. "Máme počet zamestnancov zodpovedajúci rozbehu nemocnice, čiže sme v súlade s tými plánmi, čo sme mali," uviedol generálny riaditeľ nemocnice Ľuboš Lopatka. "Od apríla budeme mať v nemocnici viac ako 500 zamestnancov, je to zhruba jedna tretina celkového plánovaného počtu," povedal medicínsky riaditeľ Nemocnice Bory Róbert Hill.

Prílev nového personálu, najmä lekárov a sestier, je podľa informácií riaditeľov z nemocníc z celého Slovenska. Ich zámerom nebolo oslabiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti v Univerzitnej nemocnici. "Aj tie mzdy, ako sú nastavené v zdravotníctve, sú štandardné a mnohí z tých zdravotníckych pracovníkov už majú aj dáku pozíciu v tej nemocnici," vysvetlila prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová. "Samozrejme, personál, čo sa týka lekárov a sestier, odchádza, ale na druhej strane musíme povedať, že sme nejakých lekárov aj sestry prijali. Na stole nie sú žiadne hromadné výpovede. Všetky naše oddelenia a kliniky fungujú v riadnom režime," ubezpečila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

"Mnohí z nich prišli z prostredia mimo Slovenska, potom ako tak máme kolegov z Čiech a pomerne veľký podiel sestier budeme mať z okolitých krajín, konkrétne z Ukrajiny," informoval Lopatka. Ďalšiu vlnu nových lekárov očakávajú na konci školského roka. "Je to veľmi dôležitá kategória lekárov, pretože na nich sa stavia budúcnosť nemocnice a budú stabilnou súčasťou našich tímov," oznámil Hill. "Momentálne máme na škole so slovenským aj zahraničným programom dokopy okolo 3500 medikov, preto je to úžasná príležitosť," vyjadril sa predseda Bratislavského spolku medikov Roland Tóth.

Z nich má tento rok doštudovať 510 študentov Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. ​V tesnej blízkosti nemocnice má vyrásť aj zdravotnícky kempus. Vzniknúť by mal za spolupráce investora spolu so Slovenskou zdravotníckou univerzitou a s Bratislavskou župou. "Investor nám poskytol za jedno euro veľký pozemok na výstavbu komplexného zdravotníckeho areálu. Náš plán a zámer je sem presťahovať dve stredné zdravotné školy," opísal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Podľa župana je dôležité, aby začínajúci zdravotníci mali priamy kontakt s nemocničným prostredím a nadobúdali prax. "Tá vedeckovýskumná činnosť aj tá výučbová činnosť a jej rozšírenie je veľký krok aj pre našich študentov medicíny a myslím si, že to vzdelanie je potrebné zlepšovať, je potrebné zlepšovať zdravotnícku starostlivosť," dodal predseda študentskej časti Akademického senátu Ivan Fuljer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy