Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V bratislavských kanáloch sa objavili ropné látky. Ide už o tretíkrát za posledný rok
Zdielať na

V bratislavských kanáloch sa objavili ropné látky. Ide už o tretíkrát za posledný rok

BRATISLAVA / Už tretíkrát za posledný rok niekto vylial do bratislavských kanálov ropné látky. Pracovníci čističky odpadových vôd v mestskej časti Vrakuňa na to prišli našťastie skôr, ako došlo k jej znečisteniu a následnému odstaveniu. Bratislavská vodárenská spoločnosť podala v tejto veci trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

"Niektorí neukáznení občania vyliali do kanalizácie podľa nášho odhadu niekoľko sudov ropných látok," vysvetlil generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš. 

Tieto informácie nezaskočili starostu bratislavskej mestskej časti Vrakuňa, kde najväčšia slovenská čistiareň odpadových vôd sídli. "Ja si to reálne predstaviť viem, lebo viem, čoho sú schopní niektorí nezodpovední ľudia," poznamenal starosta Martin Kuruc. 

Ak by pracovníci čistiarne odpadových vôd minulý týždeň v noci ropné látky nezistili včas, mohlo by ju to vyradiť na dva týždne až mesiac. "Boli by sme nútení začať krízový režim, čo by znamenalo prestať splachovať v celom meste, a zároveň by sme museli neprečistené vody púšťať smerom ďalej do Malého Dunaja," upozornil Peter Olajoš. 

Hrozila by ekologická katastrofa. "Mŕtve ryby, mŕtve vtáky. Po niekoľkých rokoch sa nám dostal nášho povodia Malého Dunaja bobor a bobor žije len v čistej vode," zhodnotil Martin Kuruc. 

Ropa je už v sklade nebezpečných látok a celým prípadom sa bude zaoberať polícia. Nebol to totiž prvý prípad a tak Bratislavská vodárenská spoločnosť podala trestné oznámenie. Neostali však iba pri tom, rozhodli sa totiž vystopovať trasu, po ktorej ropné látky pritiekli.

"Moji kolegovia ešte v tú noc, ako sa to stalo, absolvovali fyzickú kontrolu jednotlivých trás kanalizácie," uviedol Peter Olajoš. Čo v praxi znamená, že otvárali postupne každý poklop a zisťovali prítomnosť ropných látok. "S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou vieme povedať, že sa toto znečistenie nachádza mimo územia Bratislavy," skonštatoval Peter Olajoš.

O Slovensku sa začína hovoriť ako o smetisku Európy. Na skládky putuje viac ako polovica odpadu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy