Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Bratislavskom kraji pre chrípku zatvárajú školy
Zdielať na

V Bratislavskom kraji pre chrípku zatvárajú školy

Archívne video

BRATISLAVA / Pre zvýšenú chorobnosť na chrípku, resp. na akútne respiračné ochorenia (ARO) u detí v Bratislavskom kraji v tomto kalendárnom týždni prerušili vyučovanie v piatich výchovno-vzdelávacích zariadeniach.

Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová, regionálni hygienici vydali rozhodnutia o zákaze vyučovania v Základnej škole Plavecký Mikuláš a v Materskej škole Plavecký Mikuláš, okres Malacky ako aj v Materskej škole Hrubá Borša, okres Senec v čase od 5. do 8. februára. V Materskej škole Slnečné jazerá 2764 a Základnej škole Kysucká 14 v Senci platí zákaz vyučovania od 7. do 11. februára. Toto nariadenie prijali pre zamedzenie ďalšieho šírenia nákazy nielen medzi deťmi, ale aj pedagogickým i nepedagogickým personálom.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava upozorňuje, že chrípka je vysoko nákazlivé a rýchlo sa šíriace infekčné ochorenie dýchacích ciest. "Nákaza sa prenáša kvapôčkovou infekciou. V niektorých prípadoch môže mať chrípka vážny priebeh s komplikáciami. Vírus chrípky naruší a oslabí sliznicu dýchacích ciest, čo uľahčuje jej bakteriálnu infekciu, takže súčasne s vírusovou infekciou, alebo v nadväznosti na ňu, vznikajú aj bakteriálne zápaly ucha, prínosových a čelových dutín, nosa, priedušiek a zápal pľúc," vysvetlila hovorkyňa v tlačovej správe.

Medzi rizikové skupiny patria staršie osoby, ľudia s chronickými ochoreniami (srdcovo-cievne, pľúcne, metabolické), osoby s oslabenou imunitou, tehotné ženy a malé deti. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava epidemiologickú situáciu vo výskyte ARO a chrípky a chrípke podobných ochorení monitoruje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy