Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Promenáda, športoviská a kongresové centrum. Na brehu Dunaja vyrastie nová štvrť
Zdielať na

Promenáda, športoviská a kongresové centrum. Na brehu Dunaja vyrastie nová štvrť

BRATISLAVA / Viac priestoru pre chodcov, zelené plochy na trávenie voľného času, športovanie či pre deti. To sú hlavné motívy, na základe ktorých sa chystá pracovať ďalšia významná osobnosť svetovej architektúry v Bratislave. Žena, ktorá pomáhala dať tvár modernej Barcelone, dnes chystá zmeny na brehu Dunaja v Bratislave.

Promenáda na nábreží Dunaja v centre Bratislavy sa rozširuje. Medzi Starým mostom a mostom Apollo vyrastá nová mestská štvrť. "Chceme ju rozšíriť a zväčšiť, pridať viac voľného priestoru a športovísk. Bodkou by malo byť kongresové centrum, ktoré Bratislave chýba," uviedol developer Peter Korbačka.

Podobu novej štvrti spoluvytvára svetoznáma katalánska architektka Beth Galí, ktorá má za sebou úspešné mestské projekty v Barcelone, Nemecku či Írsku. Sústredí sa na premenu verejného priestoru tak, aby sa v ňom cítili dobre najmä chodci a nie autá. "Je tu podobný vývoj ako v Barcelone a iných európskych mestách. Mestá rastú a vznikajú nové štvrte, nové centrá popri historickom. Spoločná je aj invázia áut, ktorá časom dospeje až do štádia, ktoré je už neznesiteľné. V Barcelone sa to stalo v 80-tych rokoch, v Bratislave to ešte nie je také extrémne," povedala Beth Galí

Podľa architektky stačia menšie zmeny, ktoré postupne vrátia mesto chodcom. "V Barcelone sa to začalo zmenou verejného priestoru a podporou iných foriem dopravy. Nejde o to, aby sme autá úplne vylúčili, sú súčasťou našej kultúry, ale treba to regulovať a nájsť rovnováhu medzi automobilovou a inými druhmi dopravy," dodala architektka. 

Beth Galí vo svojich návrhoch často pracuje s vodou. V Barcelone či Hamburgu navrhla moderné mestské pláže na brehu mora, tu sa snaží začleniť Dunaj do každodenného života Bratislavčanov. "V Barcelone sme mali podobnú situáciu, ľudia si akokeby neuvedomovali, že tam majú more. To sa potom zmenilo. V Bratislave rieka musí byť súčasťou mestského života. Navyše to nie je hocijaká rieka, je to Dunaj, významná európska rieka," povedala Beth Galí.

Práce na niekdajšom území Pribinova by mali začať už čoskoro. "Kreslíme realizačné projekty, plánovaný začiatok výstavby je koniec tohto rok alebo začiatkom budúceho," informoval Ľuboš Kaštan, projektový manažér J&T Real Estate. Pribudnúť má aj električkové spojenie. "Prepojenie Starého mosta po Ružinov cez Miletičovu, vetva Košická," dodal Ľuboš Kaštan.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy