Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko sa bude môcť pýšiť mostom ako je v Kanade. Spájať bude mestá cez Dunaj
Zdielať na

Slovensko sa bude môcť pýšiť mostom ako je v Kanade. Spájať bude mestá cez Dunaj

KOMÁRNO / Most podobnej konštrukcie majú len v Kanade. Na stavbe v Komárne dnes začali ukladať vodorovné kusy, ktoré po zváraní presunú na slovenskú stranu. Tam budú zavesené na takmer 100 metrov vysoký pilón. Investíciu za viac ako 90 miliónov eur pokryjú z 85 percent zo zdrojov Európskej únie.

Prvé tri vodorovné diely budúceho mosta, ktorý bude spájať ľavý a pravý breh Dunaja pri Komárne, priplávali po Dunaji z Budapešti. "Diel sa jeden položí, priloží sa druhý diel, zvaria sa, zas sa priloží ďalší diel, zvarí sa, odsunie sa, a takto sa celý most, polovica mosta takmer, zasunie späť až na slovenskú stranu," uviedol hlavný inžinier stavby  Peter Pšenek. Jeden kus váži 165 ton a na most pôjde 37 podobných dielcov, ktorých celková hmotnosť je 5400 ton. Časť mosta zostáva na slovenskej strane kým nepostavia 95 a pol metra vysoký pilon. Na ten oceľovými lanami prichytia 600 metrov dlhú vodorovnú časť. 

"Je to jeden z najdlhších procesov pri stavaní mosta, v tomto roku určite nebude dokončený, najskôr na jar budúceho roka," prezradil Juhász Zoltán zástupcaa riaditeľa NIF A.S. pre dodávateľa prác v Maďarsku.  Oceľová časť mosta sa vyrába vo všetkých krajinách V4, pilon v Česku, oceľová nosná konštrukcia – mostovka v Poľsku a v Komárne, v niekdajších lodeniciach. Kompletizuje sa vo výrobni zhotoviteľa v Budapešti. Most by mal byť hotový do konca decembra 2019, rozhodujúce však bude počasie. 

"Ešte nám môže prísť vysoká voda, nízka voda, pri nízkej vode ten čln ani nevie plávať, môžeme mať veľmi tuhé zimy, tak všetky zváracie práce na stavbe sú veľmi náročné. Treba to všetko zakrývať, vyhrievať. Je sklz do troch mesiacov, ale nie je rozhodujúci - tam ide o to, že tam bola iná geológia, ako predpokladal projekt," povedal Pšenek. 

Pozrite si archívnu reportáž o skoku z najvyššieho mosta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy