Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kaštieľ v Rusovciach zrekonštruujú. Cena sa vyšplhá na 70 miliónov
Zdielať na

Kaštieľ v Rusovciach zrekonštruujú. Cena sa vyšplhá na 70 miliónov

Archívne video

BRATISLAVA / Konečne - iba to možno povedať v prípade rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach neďaleko Bratislavy. Národná kultúrna pamiatka totiž už roky chátra. Teraz by sa mala dočkať doslova znovuzrodenia. Jeho financovanie Úrad vlády predložil na medzirezortné pripomienkovanie.

Niekoľko rokov odkladaná rekoštrukcia kaštiela má za následok dve podstatné veci. Mieru poškodenia, ktorá je o to väčšia a sumu na rekonštrukciu, ktorá je o to vyššia. Zo 40 miliónov v roku 2013 narástla na viac ako 70 miliónov.

Najväčšiu časť zhltne budova kaštieľa v Rusovciach. Čeľadník si vyžiada 17 a pol milióna a park, kde by sa malo napríklad vysadiť aj 114 stromov a 755 kríkov, by mal stáť viac ako 3 milióny. "Vznikli ako cenníkové ceny z výkazu výmer a samozrejme v procese verejného obstarávania očakávame ich zníženie," informuje zástupca vedúceho Úradu vlády Peter Kostolný.

O koľko, to zatiaľ nie je jasné. No suma mohla byť o dosť nižšia v prípade, ak by sa národnej kultúrnej pamiatke pomohlo už pred 20 rokmi. Ostávalo však iba pri plánoch, neistých sľuboch a navyše celú situáciu skomplikovali ešte aj súdne procesy. "Úrad vlády, neviem, odkedy to má, ale tie objekty boli pomerne spustošené, ak sa mali zachrániť, tak komplexnou rekonštrukciou," hovorí architekt Jaroslav Meheš.

Aktuálne je na ňu už vypracovaná projektová dokumentácia. Všetko by mal dostať do podoby, akú malo v časoch, keď kaštieľ v Rusovciach vlastnili Lónayovci v roku 1906 alebo sa k nej aspoň priblížiť. Návrh financovania prác je od dnes na medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ak to vláda schváli, Úrad vlády vyhlási verejné obstarávanie, tak na stavebné práce ako aj úpravu parku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy