Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Krok za krokom k stavbe mosta. Priebeh výstavby si môžete pozrieť
Zdielať na

Krok za krokom k stavbe mosta. Priebeh výstavby si môžete pozrieť

KOMÁRNO / Má to byť najvyšší most cez Dunaj nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku. Spoločné dielo pri Komárne začali stavať vlani v rámci cezhraničného projektu. Ako sa rodí dvojprúdový most, zavesený na 118 metrovom oceľovom pylóne, môžu krok za krokom sledovať všetci.

Pohľad na stavbu 10. mosta slovenského úseku Dunaja si bude môcť vychutnať nielen odborná verejnosť. Spájať bude slovenský a maďarský breh Dunaja pri Komárne. Cestný most dlhý 600 metrov začali stavať v júni minulého roka. Ako prvý stál umelý ostrov, pracovná plošina na slovenskej strane rieky. Momentálne tu vŕtajú na dne piliere základov do 11 metrovej hĺbky. "Tento most bude patriť medzi najvyššie stavby v okruhu 50 km," uviedla hovorkyňa slovenskej správy ciest Lucia Karelová. 

"My sme hrdí na to, čo robíme. Chceme to ukázať a myslím si, že je to zaujímavé tak pre laika, rodiny, ale aj pre školy a univerzity. Je to verejné, aj keď sa určite bude treba vopred objednať. Dá sa pozrieť, čo robíme a je odtiaľto nádherný výhľad," povedal generálny riaditeľ Hídépítö László Sal. Návštevníkom pripravili animáciu z výstavby mosta, propagačné materiály a najmä možnosť vidieť pracovať naživo 200 tonový žeriav či výstavbu 118 metrového asymetrického pylónu, ktorý sa bude nad cestou týčiť do 94 metrovej výšky. "Návštevníkov budú sprevádzať odborníci, moji kolegovia alebo študenti univerzít, zodpovedia na všetky otázky ohľadom výstavby," dodal Sal. 

Odborný výklad v bezplatnom informačnom centre bude v slovenskom, v maďarskom a v anglickom jazyku počas celého obdobia výstavby mosta. Stavba má niekoľkotýždňové meškanie spôsobené nevyspytateľnosťou Dunaja. "Navyše, na dne sme našli také zloženie podlažia, na ktoré sme neboli nachystaní, ale na definitívny termín ukončenia to nemá vplyv," povedal Sal. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy