Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Záchranári mali zvláštnu misiu. Pokúšali sa zachrániť bobra na hlavnej ceste
Zdielať na

Záchranári mali zvláštnu misiu. Pokúšali sa zachrániť bobra na hlavnej ceste

BRATISLAVA / Záchranári nepomáhajú iba ľuďom. Dôkazom sú dvaja mladíci, ktorí našli chránené zviera priamo na hlavnej ceste ďaleko od jeho prirodzeného domova. Je dobré vedieť, čo robiť v takých nezvyčajných situáciach.

Zviera sa premávalo po hlavnej ceste v nočných hodinách, bez väčšej premávky. Bobor sa po niekoľkých minútach v sprievode záchranárov premiestnil z vozovky o pár metrov ďalej na parkovisko. "Vracali sme sa na domovskú stanicu s tým, že kolega zočil bobra. Zastavil a hovorí, že Jaro pozri je tu bobor. Musíme s ním niečo spraviť, aby ho nezrazilo auto," povedal záchranár Jaro Garbar. "Snažili sme sa poobvolávať všelijaké linky. Volali sme od Slobody zvierat po zoologickú, cez mestskú políciu. Tá nám povedala, že nemajú na to vyškolených ľudí," dodal záchranár Václav Olšavský.

Na miesto dorazili aj štátni policajti.Tí sa tiež pokúšali zohnať niekoho na odchyt. "Chalani boli zlatí, pomohli nám s tým, že vyvolávali na linky, hľadali, googlili, tak ako my. My sme to 3:30 zabalili, lebo sme nič nevyriešili a išli sme naspäť na stanicu. Ráno sme dostali výjazd a o 6:30 tu už nebol," hovorí Olšavský.

Ako je vôbec možné to, že sa bobor ocitol tak blízko medzi obytnými domami vysvetlil odborník. "Teraz je obdobie, kedy mláďatá opúšťajú rodiny hľadajú si nové lokality, kde si založia svoju vlastnú rodinu. Bobor je donútený opustiť svoju rodinu, keď ide vrhnúť ďalšiu generáciu mladých," hovorí Dušan Valachovič zo správy CHKO Záhorie.

Bobor je pritom veľmi zodpovedný rodič. Narozdiel od ostatných hlodavcov sa stará o svojich členov rodiny podstatne dlhšie. "Celé dva roky sa venuje mláďaťu a potom je povinné opustiť rodinu," hovorí Valachovič.

To, kde skončil bobor z Mierovej ulice v Ružinove, nie je známe. No ak nastane podobná situácia a stretnete tento druh zvieraťa na nezvyčajnom mieste, existuje riešenie. "Každé územie má svoju kompetenčnú správu a tam treba volať. Telefónne čísla sú k dispozícii na web stránke štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky," objasnil Dušan Valachovič.

Pozrite si archívnu reportáž o inom neobvyklom pohybe bobra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy