Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na zimnú údržbu dáva mesto denne 12 tisíc eur. Aj keď nesneží
Zdielať na

Na zimnú údržbu dáva mesto denne 12 tisíc eur. Aj keď nesneží

BRATISLAVA / Podľa mestských a parlamentných poslancov platíme obrovské sumy peňazí úplne zbytočne. Mesto platí za pohotovosť pri zimnej údržbe každú hodinu 512 eur a každý mesiac viac ako 360 tisíc eur.

"Jedná sa o trestuhodné plytvanie a zasluhuje si to aj pozornosť orgánov činných v trestnom konaní," hovorí starostka bratislavskej časti Karlova Ves, Dana Čuhojová. 

“Na predraženú zimnú údržbu upozorňovalo už predchádzajúce mestské zastupiteľstvo, ktoré navrhlo aj riešenia. Vtedy najsilnejší opozičný klub navrhol niekoľko riešení - od viacstupňovej zimnej pohotovosti, až po otvorenie zmluvy s ARK,“ povedala ďalej Čahojová. Poslanci tiež vykonali kontrolu a okrem iného zistili, že firma nesplnila zmluvnú podmienku a nebola schopná do 30 minút vyslať do ulíc 55 upratovacích strojov.

Podľa poslanca Jána Hrčka firma ARK je schránka, je to niekto, kto zastrešuje dvoch dodávateľov. ARK nemá ani jedného zamestnanca, koná zaň len advokát. Verejnosti v podstate neznámy advokát bol nedávno témou aj v parlamente.

Poslanci kritizujú aj primátora Nesrovnala, ktorý podľa nich tiež reaguje pomaly. "Prebieha kontrola hlavným kontrolórom, počkám si na správu, potom budem komentovať. Je pravda, že tá zmluva je osemročná, bola predpísaná mojimi predchodcami, prečo bola podpísaná takto, treba sa opýtať ich,"  dodáva primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. 

"K výsledkom kontroly sa vyjadríme až po doručení jej záverov a ich preštudovaní," informovalo mediálne oddelenie kontroverznej firmy. Magistrát plánuje založiť vlastný komunálny podnik, to ale môže trvať aj roky a dovtedy Bratislavu čaká ďalšie verejné obstarávanie.

Milióny eur poputujú tiež na výstavbu regionálnych ciest: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy