Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ak výrobcovia nezjednotia receptúry výrobkov, budú im hroziť vysoké pokuty
Zdielať na

Ak výrobcovia nezjednotia receptúry výrobkov, budú im hroziť vysoké pokuty

BRATISLAVA / Európska komisia chce schváliť nový zoznam nekalých praktík, medzi ktoré má byť zaradená aj dvojaká kvalita potravín. Ak výrobcovia nezjednotia receptúry výrobkov, ktoré vyvážajú do všetkých európskych krajín, budú im hroziť vysoké pokuty.

Ak si doma kúpite čokoládu a zistíte, že inak chutí a vonia ako tá, ktorú ste si nedávno kúpili v Rakúsku, budete sa môcť obrátiť na inšpektorov.

"Ak nejaký zákazník, alebo úradná kontrola naozaj zistí, že ide o dvojakú kvalitu, môže vykonať skúšky a môžeme sankcionovať daného výrobcu," uviedol hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Vladimír Machalík.

"Výrobky od jedného výrobcu v rovnakej značke sa nebudú môcť predávať na trhu v rozdielnej kvalite, ak zistí rozdiel, môže sa obrátiť na Potravinovú správu," povedal riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Výrobcovia by mali zjednotiť receptúry. Od marca by rozdiel v kvalite podľa zoznamu, ktorý chce EK rozšíriť považoval za nekalú praktiku.

Pri doterajších testoch sa zistil rozdiel v kvalite najmä pri syroch, džúsoch a polotovaroch veľkých nadnárodných spoločností. Spolu s Českom a Slovinskom sa pripravuje ďalšie testovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy