Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sudca si vypočuje záverečné reči v prípade vraždy Čongrádyho
Zdielať na

Sudca si vypočuje záverečné reči v prípade vraždy Čongrádyho

BRATISLAVA / Prvý pokus o vraždu bossa bratislavskej vetvy sýkorovcov spred 18 rokov pôjde opäť pred súd. Už v pondelok pokračuje pojednávanie na okresnom súde Bratislava I. Sudca by si mal vypočuť záverečné reči. V prípade je obžalovaných päť mužov, ktorým hrozia výnimočné tresty.

Február 1999, Dušan Š. ako šofér motorky a Roman J. ako strelec boli pripravení konať, Petra Čongrádyho ale nezavraždili. Patria pritom k pätici obžalovaných z prípravy vraždy bývalého bratislavského bossa.

O päť rokov neskôr bol Peter Čongrády zavraždený 28 ranami zo samopalu na Pečnianskej ulici v bratislavskej Petržalke. Polícia ako prvých z vraždy obvinila a neskôr oslobodila viacero osôb, medzi ktorými boli aj Karol Mello, Ľuboš Ferus či Viliam Mišenka. Desať rokov po Čongrádyho vražde boli právoplatne odsúdení priami vykonávatelia – Peter Kopera, Ivan Beňo a Vladimír Smetana. Dvaja z nich si po dohode s prokurátorom odpykávajú 14 a 15 ročné tresty. Smetana zomrel v roku 2016. Až na základe výpovedí Koperu a Beňa polícia obvinila túto päticu, medzi nimi aj ruského podnikateľa, údajného objednávateľa vraždy.

Pätici obžalovaných na čele so Sergejom M. hrozia výnimočné tresty. Na hlavnom pojednávaní majú odznieť záverečné reči. Tie pre chýbajúcu dokumentáciu v spisoch na predchádzajúcom decembrovom procese nemohli byť prečítané. Súd mal ešte zvážiť aj vypočutie jedného svedka, ktorého navrhla obhajoba.

"Okresný súd Bratislava I na 22. januára 2018 má vytýčené hlavné pojednávanie v trestnej veci obžalovaného S.M. a spol," povedal hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy