Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Bratislavskom kraji pribudol šiesty nakazený osýpkami
Zdielať na

V Bratislavskom kraji pribudol šiesty nakazený osýpkami

Archívne video

BRATISLAVA / V Bratislavskom kraji bolo potvrdených už šesť prípadov osýpok. Minulý týždeň potvrdili osýpky, nazývané tiež morbily, u 55-ročného muža. Ten ako jediný zo šiestich pacientov nebol zaočkovaný a osýpky si priniesol zo zahraničia.

Prví dvaja pacienti sa nakazili na pracovisku. Kým u nich zistili osýpky, stihli v nemocnici nakaziť ďalších troch ľudí. "Predpokladáme, že pobyt v čakárňach spôsobil ochorenie ďalších 3 ľudí. Keďže morbily majú takmer 100-percentnú infekciozitu a takto došlo k infikovaniu," informuje regionálny hygienik Otakar Fitz.

Regionálny hygienik však zdôrazňuje, že nikto nepochybil. A po zistení prvých dvoch prípadov sa začali robiť všetky potrebné protiepidemiologické opatrenia. Piatich pacientov už prepustili z nemocnice. Posledný pacient je ešte hospitalizovaný. Prví piati mali podľa Otakara Fitza ľahší priebeh ochorenia, kedže boli v minulosti zaočkovaní, akurát nemali dostatok protilátok.

Toto zistenie vyvolalo rôzne otázky. Napríklad aj tá, či boli vakcíny použité pri určitých vekových kategóriách dostatočne kvalitné. No najmä, či sme my Slováci dostatočne odolní voči infekčným chorobám. Úrad verejného zdravotníctva spolu s ministerstvom zdravotníctva sa preto rozhodli zistiť, ako na tom sme.

"Pripravujeme aktualizáciu imunologických prehľadov, aby sme zistili do akej miery je populácia zabezpečená a či očkovacie látky zabezpečujú dosť protilátok a či máme správne nastavený systém očkovania," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Takéto zisťovanie imunity sa na Slovensku robilo naposledy pred 16 rokmi. Podľa ministra i hlavného hygienika, je preto najvyšší čas pre takýto krok. Zvlášť, keď sa vyskytol problém s osýpkami, ale napríklad aj s hepatitítou typu A. Aké infekčné ochorenia sa budú skúmať, to zatiaľ ešte nie je celkom jasné. Osýpky však budú medzi nimi určite.

"Pracovná skupina vyberie, ktoré ochorenia sa budú skúmať, aj spomedzi povinného očkovania aj odporúčaného očkovania," povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy