Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Konšpirácie žnú úspech. Každý desiaty Francúz verí, že Zem je plochá
Zdielať na

Konšpirácie žnú úspech. Každý desiaty Francúz verí, že Zem je plochá

Archívna reportáž

PARÍŽ / Výsledky štúdie Ifop ukázali, že štyria z piatich Francúzov veria konšpiračnej teórii, že Američania nikdy nepristáli na Mesiaci, alebo že je naša planéta plochá. Ďalším výsledkom štúdie je, že jeden z piatich Francúzov pochybuje aj o oficiálnej verzii útoku na satirický časopis Charlie Hebdo. Zo štúdie tiež vyplýva, že médiám dôveruje iba štvrtina Francúzov.

Každý druhý Francúz si podľa štúdie myslí, že ministerstvo zdravotníctva spolu s farmaceutickým priemyslom verejnosti zatajujú škodlivosť očkovania. Každý tretí Francúz si potom myslí, že AIDS vznikla v laboratóriu. Ďalšou pomerne šokujúcou informáciou je, že si jeden z desiatich myslí, že Zem je plochá. 

Štúdia odhalila aj podstatnú mieru nedôvery, ktorú má verejnosť voči médiám. Iba 25 percent Francúzov je presvedčených o tom, že médiá verne reprodukujú informácie a dokážu priznať a opraviť svoje chyby. Jeden z desiatich si naproti tomu myslí, že úloha novinárov spočíva v šírení klamlivej propagandy.

Z vyhodnotených dát tiež vyplýva, že konšpiračným teóriám podliehajú skôr mladší ľudia a tí, ktorí sa prikláňajú k extrémnym pozíciám v rámci politických názorov. Dotazník inštitútu Ifop vyplnilo 1252 osôb starších ako 18 rokov. Ako uvádza portál Novinky.cz, ktorý sa odvoláva na denník Libération ide o najdôležitejší prieskum o rozšírení konšpiračných teórií v populácii, aký bol kedy vo Francúzsku uskutočnený. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy