Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jednému z najkrajších kaštieľov hrozí zrútenie. Roky sa nič nedeje
Zdielať na

Jednému z najkrajších kaštieľov hrozí zrútenie. Roky sa nič nedeje

BRATISLAVA / Známy kaštieľ v Rusovciach už dlhé roky chátra. Táto kultúrna pamiatka je v takom zlom stave, že je už potrebné podoprieť stropy. Inak sa čoskoro môže zrútiť.

Kaštiel je v správe Úradu vlády. Verejné obstarávanie na projekty, architektov a služby pre rekonštrukciu sa skončilo ešte vlani v októbri. K výraznému posunu ale doteraz aj tak nedošlo. Na mieste robia výskum. A na ten dohliada bratislavský krajský pamiatkový úrad. "Archeologický výskum sa realizuje čiastočne v predstihu a niektoré zemné práce budú dohliadané archeológom aj počas realizácie samotnej rekonštrukcie," uvádza sa v stanovisku Krajského pamiatkového úradu. 

"Úrad vlády SR pokračuje v procese získavania stavebných povolení, samostatne pre kaštieľ a samostatne pre čeľadník s parkom, a pokračuje aj v príprave nového verejného obstarávateľa na výber zhotoviteľov stavebných prác a na dodávku interiérového vybavenia," vyjadrila sa Tatiana Kmecová, hovorkyňa Úradu vlády. Až potom by mal v tejto veci nastať zásadný posun a budú môcť pristúpiť k samotnej rekonštrukcii kaštieľa.

Čo sa týka výskumu, ten je podľa pamiatkového úradu nevyhnutný. V Rusovciach totiž evidujú najvýznamnejšiu koncentráciu archeologických lokalít z doby rímskej na Slovensku. "Plánovaná rekonštrukcia sa nachádza v pamiatkovej zóne a predpokladá zásahy do pôdneho krytu a výkopové práce. Na tejto ploche, je možné realizovať akékoľvek zemné práce, ktoré odstraňujú pôdny kryt iba pod dohľadom archeológa," uvádza Krajský pamiatkový ústav.

Celková rekonštrukcia kaštieľa by mala stáť približne 40 miliónov eur. Potom by mala pamiatka slúžiť na reprezentatívne účely. V dezolátnom stave je však aj park. Aj ten chcú ale sprístupniť verejnosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy