Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ellie dostala v Egypte chorobu, ktorá je bežná aj na Slovensku
Zdielať na

Ellie dostala v Egypte chorobu, ktorá je bežná aj na Slovensku

BRATISLAVA / Slovenskí lekári z výsledkov testov potvrdili, že 13-mesačné dievčatko, ktoré v egyptskom Marsa Alam ochorelo na závažné infekčné ochorenie netrpí cudzokrajnou chorobou.

Jeho zdravotný stav sa výrazne zlepšuje a kožné defekty sú na ústupe. Dievčatku sa počas pobytu na dovolenke náhle až natoľko zhoršil zdravotný stav, že do Bratislavy bolo transportované vládnym špeciálom.

"Výsledky klinických testov definitívne potvrdili, že nejde o druh cudzokrajnej choroby. Dievčatko sa nakazilo infekciou, ktorú by mohlo dostať aj bežne na Slovensku. Pokračuje sa v antibiotickej liečbe, stav malej pacientky sa zlepšuje, postupne ustupujú aj lokálne kožné defekty,“ povedal hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Letecký útvar Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v noci z piatka na sobotu zabezpečil letecký transport 13-mesačného dievčatka z Egypta. Malé dievčatko spolu s rodičmi a súrodencom previezli na Slovensko a všetkých štyroch po prílete dopravili sanitky do nemocnice na bratislavských Kramároch.

Hlavný hygienik Ján Mikas odporúča rodičom deti do troch rokov zvážiť cestovanie do tropických krajín. Upozorňuje, že deti do jedného roka by nemali byt vôbec vystavované slnečnému žiareniu. "Pred plánovanou cestou je nutne poradiť sa s detským lekárom, pričom pediater by mal poznať účel cesty, dĺžku predpokladaného pobytu, typ ubytovania, prostredie či spôsob stravovania. Ošetrujúci lekár informuje o očkovaniach, liekoch na samoliečbu, prevencii niektorých ochorení či spôsobe, ako obmedziť riziko v zahraničí,“ uviedlo ÚVZ v svojom sobotňajšom stanovisku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy