Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rusko razantne odpovedá na protiruské kroky Spojených štátov
Zdielať na

Rusko razantne odpovedá na protiruské kroky Spojených štátov

Archívna reportáž

MOSKVA / Rusko oznámilo odvetu za protiruské kroky Spojených štátov. Američania majú do konca prázdnin výrazne obmedziť stav personálu na svojom veľvyslanectve a troch generálnych konzulátoch v Rusku.

Prezident Vladimir Putin v nedeľňajšom televíznom rozhovore vyhlásil, že personálny stav zastupiteľských úradov USA v Rusku sa musí znížiť o 755 diplomatov a technických pracovníkov. Ruské ministerstvo zahraničia o tom v piatok informovalo americkú stranu.

Moskva žiada, aby USA dodali do začiatku septembra kompletný zoznam amerických veľvyslancov na území Ruska. Následne ich chce porovnať s počtom ruských diplomatov v USA a stavy vyrovnať. "Znamená to, že celkové množstvo personálu, zamestnaného v amerických diplomatických a konzulárnych zariadeniach v Rusku, sa znižuje na 455 osôb," uvádza tlačová správa ruského ministerstva. 

Podľa Moskvy sú ruské opatrenia reakciou na rozhodnutie Kongresu o zavedení nových protiruských sankcií. Opatrenia nadobudnú platnosť po podpise prezidenta USA. S vyhosťovaním diplomatov začal ešte bývalý americký prezident Barack Obama. Koncom decembra minulého roka nariadil vyhostenie 35 ruských diplomatov z USA počas 72 hodín. Krok zdôvodnil ruským zasahovaním do amerických prezidentských volieb a ruskú intervencií na Ukrajine. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy