Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hygienici našli ďalší typ salmonely v mäse z Brazílie
Zdielať na

Hygienici našli ďalší typ salmonely v mäse z Brazílie

Archívne video

BRATISLAVA / V troch vzorkách mäsa dovezených z Brazílie už inšpektori potvrdili prítomnosť salmonely typu Heidelberg. Podľa predbežných výsledkov Úrad verejného zdravotníctva zaevidoval aj ďalší typ salmonely. Išlo o solené kuracie rezne.

K 4. aprílu Úrad verejného zdravotníctva počas dvoch týždňov vykonal spolu 3 884 kontrol v 3 779 zariadeniach spoločného stravovania, pričom v 837 zariadeniach inšpektori našli mäsové výrobky z Brazílie. Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečene v celkovom množstve viac ako 24 ton.

Hlavný hygienik Ján Mikas vyzval prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby z preventívnych dôvodov vzhľadom na situáciu spojenú s podvodom s brazílskym mäsom pozastavili používanie tohto mäsa a v prípade, že takýmto mäsom disponujú, aby kontaktovali regionálne úrady verejného zdravotníctva.

​Mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania zamerané na overovanie zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov používaných na prípravu konečných pokrmov budú podľa Mikasa pokračovať aj naďalej.

Ako ďalej uviedol, v prípade zistenia alebo podozrenia na porušovanie požiadaviek platnej legislatívy sú okamžite prijaté potrebné opatrenia. Takýto typ mäsa sa nesmie používať na prípravu pokrmov v reštauráciách a iných zariadeniach spoločného stravovania, až kým sa nepreukáže, že je zdraviu neškodné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy