Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prepísať auto sa dá aj v neprítomnosti kupujúceho
Zdielať na

Prepísať auto sa dá aj v neprítomnosti kupujúceho

BRATISLAVA / Policajný viceprezident Ľubomír Ábel odpovedá v pravidelnej rubrike Ako to nespackať. Tentoraz povie, ako je to s parkovaním na chodníku aj s prepisom auta bez nového majiteľa.

Predali auto, ale s kupcom sa nevedia skontaktovať. Blíži sa deň vypršania povinného zmluvného poistenia aj koniec emisnej a technickej kontroly. "Môžete odstúpiť od kúpno-predajnej zmluvy a obrátiť sa na príslušnú súd. Prípadne môžete vozidlo prepísať na kupujúceho aj bez jeho prítomnosti. Treťou možnosťou je do doby, kým sa vám podarí skontaktovať s novým majiteľom a auto prepísať, požiadať Dopravný inšpektorát o dočasné vyradenie vozidla z evidencie," vysvetľuje Ábel. 

Môžu cyklisti jazdiť po chodníku? "Iba, ak tlačia bicykel. To neplatí, ak je dopravnou značkou alebo dopravným značením určené inak," doplnil Ábel. 

​Aj cyklista teda môže dostať pokutu, nielen vodič auta. Ak poruší zákon a bude jazdiť na bicykli po chodníku, dopustí sa priestupku proti plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky a môže dostať v blokovom konaní pokutu 50 eur, v správnom až 100 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy