Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stavia sa menej nových bytov, staršie sa predávajú drahšie
Zdielať na

Stavia sa menej nových bytov, staršie sa predávajú drahšie

BRATISLAVA / Stavia sa malo, a to aj napriek tomu, že dopyt po nových bytoch je stále veľký. Príčin je hneď niekoľko - podľa odborníkov musí ponuka nabrať nový dych. Okrem toho, na Slovensku sú povoľovacie procesy zdĺhavé.

Úroky sú nízke a záujem o bývanie stále narastá. Nových bytov je však nedostatok, preto aj ceny starších bytov narastajú do závratných výšok. "Dopyt je veľmi silnú už dlhú dobu, čo tlačí aj na rast cien a všetko ostatné," povedal viceprezident NARKS Martin Čapo. 

Nízke úroky

Najmä vďaka historicky nízkym úrokom a menšiemu strachu ľudí zadlžovať sa by sa očakávalo, že nové byty sa budú stavať vo veľkom. "Počet začatých bytov sa oproti rovnakému obdobiu minulého roku znížil o 18,9 percenta na 4741 bytov,"  potvrdila riaditeľka Bond Reality Daniela Danihel Rážová.

Viaceré príčiny

To je pomerne výrazný pokles. Odborníci na realitný trh vidia za tým viaceré príčiny. "Máme medziobdobie, v rámci ktorého je potrebné, aby ponuka nabrala druhý dych,"  spresnil Čapo. 

"Čo sa týka povoľovacích procesov, ide to veľmi pomaly. Trvá to aj dva-tri roky," povedala predsedníčka Štatistického úradu Slovenskej republiky Ľudmila Benkovičová. Developeri okrem toho vyčkávajú, čo sa po počiatočnom pokrízovom oživení realitného trhu bude diať ďalej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy