Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spor o Maják nádeje sa komplikuje. Do hry vstúpila údajná vlastníčka budovy
Zdielať na

Spor o Maják nádeje sa komplikuje. Do hry vstúpila údajná vlastníčka budovy

BRATISLAVA / Prípad ubytovne pre týrané ženy a ich deti - Maják nádeje, pokračuje. Vedenie Starého mesta a riaditeľ nadácie sa naďalej nevedia dohodnúť a tak obete domáceho násilia, pre ktorých by mal byť Maják prístavom pokoja, stále nevedia, čo ich čaká. Predchádzajúce spory dvoch zriaďovateľov Majáku dospeli až k tomu, že na nehnuteľnosť bola vypísaná exekúcia. V piatok ráno sa konala dražba.

Kauza Majáku nádeje v piatok ráno pokračovala verejnou dražbou na exekučnom súde. Keďže sa nikto neprihlásil a nezložil zábezpeku, dražba bola ukončená ako neúspešná. "Prekvapilo ma, že sa nikto neprihlásil do tejto exekúcie. Tým pádom nebol urobený príklep," uviedla zástupkyňa starostu mestskej časti Staré Mesto Jana Španková. 

Mestská časť tak získala ďalší čas v spore s prevádzkovateľom Majáka. Ďalšia dražba môže byť vyhlásená najskôr o mesiac. Lenže tam už môžu budovu predávať za nižšiu sumu. "Maximálne však do výšky polovice ceny určenej znaleckým posudkom," uviedla hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová. 

"Súd môže zastaviť konanie v ktoromkoľvek štádiu, aj počas vykonávania exekúcie, ak zistí nejaké relevantné skutočnosti," dodala Kolesárová.

Prihlásila sa údajná majiteľka budovy

Kým pôvodne sa zdalo, že spor o budovu je medzi Starým mestom a riaditeľom nadácie Pavlom Ruskom, situácia sa trochu skomplikovala. E-mailom sa do redakcie spravodajstva TV JOJ ozvala Daniel Gray, rodená Vaculíková. Tvrdí, že je právoplatnou dedičkou tejto nehnuteľnosti.

"Moja rodina mala vlastnícke právo na túto budovu od roku 1918, až do času, kedy podľa tvrdenia príslušných orgánov mesta Bratislavy bola budova darovaná štátu mojim starým otcom a otcom, okolo roku 1966. Od roku 1991 som žiadala o navrátenie budovy a počas celého obdobia nikto mi nepreukázal žiadny doklad, že k tomuto darovaniu vôbec došlo a že tak urobili dobrovoľne," uviedla vo svojom stanovisku Daniela Gray.

Mestská časť, ktorá má spornú budovu na liste vlastníctva, sa k tomuto reštitučnému sporu nevyjadruje. To vraj rieši niekto iný. "Pani Grey sa ozvala síce aj nám, ale myslím, že len pred pár mesiacmi, spor vedie s magistrátom dlhé roky. Je to právny akt, ktorý si musí vyriešiť magistrát s pani Grey," uviedla uviedla zástupkyňa starostu mestskej časti Staré Mesto Jana Španková. 

Do komplikovaného sporu správcu Majáka a majiteľa budovy tak vstupuje údajný pôvodný vlastník. Daniela Grey to ale sleduje len z diaľky. Žije v Anglicku. Na dražbu poslala aspoň kamarátku. "Tak som tu bola a dozvedela som sa presne to isté ako vy. Nič," uviedla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy