Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Do školských lavíc zasadlo 54 tisíc prváčikov
Zdielať na

Do školských lavíc zasadlo 54 tisíc prváčikov

BRATISLAVA / Viac ako 50 tisíc deti zasadlo do školských lavíc dnes po prvýkrát. Veľký deň si spolu s nimi nedali ujsť rodičia, súrodenci, ale ani starí rodičia. Deti sa tešili napríklad aj preto, že už nebudú musieť spať.

Nástup do školy uľahčili prvákom aj učitelia. Spolužiakov zo škôlok sa snažili dávať spolu do tried. Niektorí sa tak už v triede poznali a so zatajeným dychom počúvali svoju novú pani učiteľku. Kým prváčikov čakali v školských laviciach šlabikáre, druhákov a tretiakov nové knihy o dopravnej výchove.

Rozdávali sa knihy

​Stostranová kniha hravou formou učí deti, ako sa správať na cestách a ako sa popasovať  s reálnymi dopravnými situáciami. Každý piaty úraz dieťaťa sa totiž stava v rámci dopravnej premávky.

"Vytvorili sme túto knižku v spolupráci s ministerstvom školstva, policajným zborom a Slovenským červeným krížom. Jej cieľom je predchádzať desiatkam úrazov," povedal hovorca spoločnosti Lidl Tomáš Bezák. Kniha je primárne určená pre žiakov 2. a 3. ročníkov základných škôl. Pre ostatné deti je k dispozícii v elektronickej forme.

Neobyčajný začiatok školského roka mali aj Gymnazisti v Modre. Pozdraviť ich prišiel prezident Andrej Kiska, ktorý sa s nimi familiárne podával ruku. "Lebo vy raz, milí študenti, budete sedieť na našich miestach. To, čo sa dnes naučíte, to, čo všetko pochopíte počas celého vášho štúdia, bude raz určovať, ako bude vyzerať naša spoločnosť o 20 či 30 rokov," povedal prezident. 

Nový školský rok sa začal so starými problémami. Časť slovenských učiteľov hrozí, že už o týždeň začne štrajkovať. Čo chcú tým dosiahnuť, sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy