Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zuzana nemá kde bývať, deti musela umiestniť do ústavu
Zdielať na

Zuzana nemá kde bývať, deti musela umiestniť do ústavu

NITRIANSKY KRAJ / V krízovom centre sa ocitli dve deti. Ich matka už po niekoľkýkrát prišla o strechu nad hlavou. Pomocnú ruku jej najprv podala škola, to nestačilo a zasiahla sociálka.

Mama 5-ročného Alexa a 9-ročného Adama si na súde prevzala predbežné opatrenie, na základe ktorého boli jej deti umiestnené do krízového centra.  "Mali sme 3 roky dobré bývanie na Kamoči," hovorí mama Zuzana.

Smrdí od dymu

Zuzanin syn navštevoval cirkevnú základnú školu. Adam je výborný žiak, deti sa ho, podľa učiteľov, začali štítiť, vraj smrdí od dymu. Učiteľka sa prišla pozrieť do bytu, kde rodina bývala a povedala, že im pomôže.

Zuzana roky žila so synmi v prístavbe rodinného domu, podľa susedov sa o deti vzorne starala. "Nebol s nimi problém, aj bolo vidno, že perie, aj do obchodu chodila, chodili čisté tie deti," hovorí suseda.

"Podľa slov zamestnancov, deti boli dosť zanedbané. Nebol dôvod žiadneho psychického nátlaku zo strany ani učiteľky, ani vedenia školy, určite nie," uviedol hovorca nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

Dočasné umiestnenie

Zuzanu s deťmi učiteľka pomohla presťahovať do Nových Zámkov. Prišli aj o toto bývanie. Tentoraz už o pomoc požiadala sociálnu kuratelu. "V dobrej viere aj v duchu kresťanskej lásky sa to snažila takto riešiť, no ale čas ukázal, že práve sociálna kuratela bola potrebná," hovorí Lyko.

"Pracovníci úrad zistili, že dom nie je obývateľný a vhodný na zabezpečovanie starostlivosti o maloleté deti. Matka nemala iné riešenie, súhlasila s dočasným umiestnením detí do zariadenia," vysvetľuje hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a  rodiny Jana Lukáčová.

"Nechcela som, aby moje deti išli do ústavu. Z úradu prišlo rozhodnutie, že keď si nájdem a preukážem bývanie, že si môžem zobrať deti domov," hovorí Zuzana.

Téme sa venuje Drahu Dobrovicsová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy