Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Marcov prípad nebol ojedinelý, necitlivé odoberanie detí doposiaľ nikto neskúmal
Zdielať na

Marcov prípad nebol ojedinelý, necitlivé odoberanie detí doposiaľ nikto neskúmal

BRATISLAVA / Necitlivý spôsob, akým súdy odoberajú deti, sa po verejnom škandále dostal na pretras aj v parlamente. Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová ani štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská sa nechceli vyjadrovať k tomu, ako je možné, že drastický výkon súdnych rozhodnutí začali poslanci skúmať až teraz, hoci naň médiá aj v minulosti opakovane upozorňovali.

Nicholsonová nechce, aby poslanci preverovali súdne rozhodnutia, len aby si pozreli videozáznamy podozrivých prípadov. Chce, aby preskúmali ako prebieha samotný výkon súdnych rozhodnutí.

"Nemyslím si, že prípad Marca je ojedinelý, nemyslím si, že tam išlo o nejaké osobné zlyhanie jednotlivca, ale že to je širší problém a že tu ide o nejaké systémové zlyhanie. Tu sa nedodržiava ani platný zákon ani vyhláška ani metodický pokyn," povedala podpredsedníčka Nicholsonová.

Nicholsonovej pokus o poslanecký prieskum NATERAZ nevyšiel. Ale o zlyhaní systému vo výkonoch súdnych rozhodnutí pri odoberaní detí nepochybujú nezávislí experti.

Pozrite si reportáž Rasť Striška:

Systémová zmena

To, že k odoberaniu detí necitlivým spôsobom dochádza bežne, podpredsedníčka dokumentovala tým, že má k dispozícii ďalších 10 sporných prípadov výkonu rozhodnutia z rôznych okresných súdov.

"Pokiaľ budeme mať tieto informácie, samozrejme, že ministerstvo spravodlivosti všetky tieto prípady preverí," reagovala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. "Zbierame poznatky od sudcov aj vyšších súdnych úradníkov a vyhláška sa bude novelizovať k 1. júlu 2016."

Štátna tajomníčka dodala, že len v roku 2015 bolo 711 návrhov na súdny výkon rozhodnutia a takýmto spôsobom bolo vybavených 615 prípadov. Prikláňa sa  k tomu, že v prípadoch, ako bolo odobratie Marca, ide skôr o zlyhanie jednotlivca. Napriek tomu avizovala aj systémovú zmenu, ktorou má byť novelizácia vyhlášky.

Pozrite si analýzu moderátorov Anety Pariškovej a Adama Zavřela:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy