Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Dubovcová: Dieťa by malo mať právne zastúpenie
Zdielať na

Dubovcová: Dieťa by malo mať právne zastúpenie

BRATISLAVA / Zákony, ktorými sa pri odoberaní detí riadia úradníci, sú nedokonalé, tvrdia odborníci. Televízia JOJ vyzvala všetkých poslancov, aby sa o konkrétne zákony zaujímali a prípadne iniciovali ich zmeny.

V polovici októbra v roku 2013 si do školy do Veľkých Bielic prišiel vziať zamestnanec súdu dve malé dievčatá. Deti odobral od matky a odovzdal otcovi. Výkon súdneho rozhodnutia v réžii súdu skončil pre obe deti ťažkou traumou.

Týždeň predtým zažil to isté chlapec z Bratislavy. Jeho otec nechcel dieťa odovzdať matke. Prišla súdna úradníčka a výkon súdneho rozhodnutia skončil rovnakou psychickou traumou pre malého prváka.

Nevedia, čo robiť

"Ja to dieťa budem musieť vziať aj nasilu. Musím," povedala vyššia súdna úradníčka. Pri takomto výkone súdneho rozhodnutia, kedy trpia malé deti, je pánom situácie súd. Sociálna kuratela v ochrane dieťaťa zasiahnuť môže, keď ale súdny úradník stojí pri dieťati a nariadenie súdu vykoná, kuratela je  bezmocná.

Spôsob, aby dodržali práva dieťaťa a chránili ich, často zlyhá. Podľa verejnej ochrankyne práv, je to preto, lebo mnohí sociálni pracovníci už v takýchto prípadoch ani nevedia, čo majú robiť, nemajú vedomosti. "Niektorí využívajú a niektorí nevyužívajú procesné oprávnenia, ktoré kolízny opatrovník v konaní má," hovorí verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Advokát pre dieťa

Sama upozorňuje preto na potrebu chrániť dieťa advokátom, ktorého by dieťaťu už pri rozhodovaní o jeho výchove pred súdom, pridelil štát. A ten by chránil dieťa od samého začiatku.

"Myslím si, že keby boli vyrovnané šance a keby aj dieťa malo právne zastúpenie, možno by výsledok toho súdneho konania pred krajským súdom bol iný," myslí si Dubovcová. Podľa špecialistky na ochranu práv detí a riešenie konfliktov v rodinách, prípad Marco jednoznačne potvrdzuje zlyhanie systému sociálnoprávnej ochrany detí.

Zmena legislatívy

"To je už len tým, že nastúpi nový človek a o 2 týždne ide do pojednávacej miestnosti bez znalosti procesných postupov a ide zastupovať práva dieťaťa. Ja som presvedčená, že toto je zostatok socializmu, kedy tety z národného výboru chodili kontrolovať do bytov, ako ľudia žijú," povedala Ida Želinská, špecialistka na vyjednávanie a ochranu práv detí.

V Národnej rade je 150 poslancov, televízia JOJ prostredníctvom podateľne každému jednému poslancovi doručila výzvu a podnet k zmene zlej legislatívy. 

Téme sa venuje redaktor Rastislav Striško:

Pracovník sociálnej ochrany detí a sociálnej kurately nemá kompetenciu prerušiť, ani zastaviť výkon súdneho rozhodnutia. To môže urobiť len súdny úradník, alebo teda súd.

Prečo potom sociálny pracovník býva na mieste? Podľa ústredia práce to nie je ani jeho povinnosť. Prítomný je iba vtedy, ak súdny pracovník o to požiada.

Pozrite si analýzu moderátorov Anety Pariškovej a Adama Zavřela:

Najčítanejšie správy