Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vyšší súdny úradník z Marcovho prípadu odchádza zo súdu
Zdielať na

Vyšší súdny úradník z Marcovho prípadu odchádza zo súdu

BRATISLAVA / Vyšší súdny úradník, ktorý v piatok 13. mája prišiel na základe súdneho rozhodnutia pre sedemročného Marca priamo na vyučovanie do školy v obci Brehy (okr. Žarnovica), nebude už pracovať na žiarskom okresnom súde.

Tento vyšší súdny úradník, ktorého postup pri odoberaní Marca vyvolal vlnu kritiky, sa dohodol s predsedom Okresného súdu v Žiari nad Hronom na ukončení štátnozamestnaneckého pracovného pomeru od piatku, dodala.

Postup úradníka v stredu kritizoval minister sociálnych vecí Ján Richter aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Obaja sa zhodli na tom, že výkon súdneho rozhodnutia, na základe ktorého bol chlapec odobratý zo starostlivosti starej mamy a zverený do starostlivosti matky, bol urobený neadekvátne, neakceptovateľne a neprofesionálne.

Na hulváta

Oba rezorty chystajú preto zmeny, ktoré by mali zamedziť opakovaniu sa takýchto prípadov. Celý výkon súdneho rozhodnutia bol urobený neprofesionálne, laicky povedané "na hulváta" a nesmie sa to viac opakovať, vyhlásil v stredu Richter.

K prípadu sa vyjadril aj prezident Andrej Kiska, ktorý zdôraznil, že sa nesmie nikdy opakovať spôsob, ako úradníci odobrali Marca zo školy. "Nerozumiem tomu, ako môže v takejto vyspelej spoločnosti ako naša, v takejto krajine prísť k takému traumatizujúcemu zážitku pre dieťa, pre jeho spolužiakov, pre celú školu aj pre jeho najbližších,“ vyhlásil prezident.

Ľudsko-právny a sociálny výbor

Prípadu sa venujú aj poslanci NR SR a mal by v tejto súvislosti zasadať ľudsko-právny a sociálny výbor. O prípad sa zaujíma aj prokuratúra a polícia, preverujú, či zo strany vyššieho súdneho úradníka nedošlo k trestnému činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Na prípad upozornila aktivistka a blogerka Monika Kozelová. Obrátila sa na ňu škola s prosbou o pomoc. Chlapca prišli odobrať priamo na vyučovanie, svedkom boli aj jeho spolužiaci a škola nebola o tom vopred informovaná.

Prechodný pobyt

V decembri 2015 oznámila matka maloletého Marca G. svojej mame, ktorá sa o chlapca starala od malička, že si dieťa zoberie do Švajčiarska, kde má prechodný pobyt, zabezpečenú stálu prácu, prenajatý veľký byt a dieťa má zriadenú vlastnú izbu a zabezpečenú povinnú školskú dochádzku.

Stará matka podala návrh na vydanie predbežného opatrenia o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti, v konečnom rozhodnutí Krajského súdu v Banskej Bystrici však bola neúspešná. Marcova matka na Okresný súd Žiar nad Hronom podala návrh na vydanie predbežného opatrenia, aby súd nariadil starej mame dieťa jej vydať.

Marco k matke

Keďže neexistovalo žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by matku akýmkoľvek spôsobom zbavovalo rodičovských práv, 14. apríla vydal sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom rozhodnutie, ktorým nariadil starej mame, aby Marca vydala jeho matke.

Na základe predbežného opatrenia sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom poveril vyššieho súdneho úradníka, aby zabezpečil odovzdanie dieťaťa matke.

Téme sa venuje redaktor Dárius Haraksin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy