Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Kuchajde stále platí zákaz kúpania sa, niektorým ľuďom to neprekáža
Zdielať na

Na Kuchajde stále platí zákaz kúpania sa, niektorým ľuďom to neprekáža

BRATISLAVA / Na jazere Kuchajda v Bratislave platí zákaz kúpania sa. Vo vode sú baktérie, ktoré môžu spôsobiť črevnú infekciu aj infekcie močových ciest.

Zákaz kúpania signalizuje červená vlajka a oznamy, ktoré upozorňujú ľudí. Napriek tomu sa ľudia kúpu. "Viem o tom a nevadí mi to," hovorí jeden z návštevníkov Kuchajdy. "Nejdem do vody. Už pred dvomi rokmi som sa vyhádzala a ledva som sa toho zbavila," hovorí návštevníčka Kuchajdy. 

"Zákaz bol daný 5. augusta 2016 a pokračuje, nakoľko opäť boli zvýšené hodnoty v mikrobiologickom ukazovateli, črevné enterokoky. Môžu spôsobiť infekcie močových ciest alebo žalúdočné nevoľnosti, prípadne ďalšie infekcie črevného traktu," uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Katarína Nosáľová. 

Kačice a labute

Pôvodcami dočasného znečistenia vody v jazere sú kačice a labute. Plavčíci návštevníkov na znečistenú vodu upozorňujú. "Niektorí z vody idú preč, iní tam ostávajú aj tak," hovorí miestny plavčík.

"Kuchajda je výnimočná tým, že tam žijú labute aj kačice. Tiež je oficiálnym rybárskym revírom aj prírodným kúpaliskom. Ak ľudia chodia aj teraz do vody, tak na vlastné riziko," uviedol hovorca mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Marek Tettinger. 

Zákaz kúpania sa pre nevyhovujúcu kvalitu vody ale platí aktuálne aj na kúpalisku Zbojnička-Rača, na kúpalisku Neresnica vo Zvolene a tiež v rekreačnej oblasti Šaštín Stráže Gazarka. Úrad verejného zdravotníctva stav kvality našich vôd aktualizuje raz týždenne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy