Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Gorila na roztrhanie. Dzurinda konečne prehovoril...
Zdielať na

Gorila na roztrhanie. Dzurinda konečne prehovoril...

Gorilu tu máme už na dennom poriadku. Na politickej scéne dnes lietali obvinenia asi z každej strany. Do boja vyrazil minister Daniel Lipšic, ktorý z účasti na kauze Gorila obvinil Róberta Fica. Daniela Lipšica napadol pre zmenu Mikuláš Dzurinda, ktorý tvrdí, že jeho rezort doposiaľ vôbec nekonal... Kauze sa venoval Viliam Šuška.

Rana pod pás od ministra Lipšica

"Nebude to mňa nikto robiť zlodeja," takto komentoval predseda SDKÚ-DS spájanie jeho dvoch predchádzajúcich vlád s kauzami, ktoré popisuje kontroverzný spis Gorila. Argumentuje pritom množstvom reformných krokov za jeho vládnutia aj národným bojom proti korupcii. Tlaky na odstúpenie vraj nepociťuje. Dzurinda, ktorý šéfoval slovenskej vláde práve v čase, keď Gorila mala vzniknúť, doslova povedal: "Toto je moja kauza, nepotrebujem barličku ani sprava, ani zľava."

Ranu pod pás však dostal od ministra Lipšica. "Čo robila polícia za ministrovania Lipšica rok a pol? Policajný prezident Jaroslav Spišiak bol do Gorily zainteresovaný už v roku 2005. Čo robil Spišiak štyri roky, keď bol ticho? Prečo Spišiak čušal doteraz? Možno čakal na vhodnú príležitosť, tá prišla s parlamentnými voľbami."

Pripomenul, že Lipšic prišiel na vládu, keď bola odvolávaná šéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníková a členov vlády ohuroval informáciami z verejných zdrojov, ktoré sa týkali obchodných aktivít manžela šéfky FNM. Ona sa proti tomu ohradila. Lipšic následne povedal, že ide o príliš veľa náhod.

Dzurinda sa stretol s Haščákom v dome u Radičovej

Dzurinda dnes povedal, že sa stretol s predstaviteľom Penty Jaroslavom Haščákom vo februári 2009 v rodinnom dome u Ivety Radičovej v Novej Dedinke. Ako uviedol dnes na tlačovej besede, o stretnutie ho požiadala Radičová a nevidí na tom nič zlé. S Haščákom sa rozprávali o politike. Netyká si s ním.

Podľa neho ak je pravdou, že už v decembri 2005 niektorí ľudia rokovali s Pentou o províziách pre SDKÚ-DS, opýtal sa, či by ich nechali odpočúvať tajnou službou.

10. marca bude vraj voliť Gorila...

Šéf SDKÚ-DS zdieľa mnohé obavy ľudí, že 10. marca bude voliť Gorila a nie občania SR. "Vrcholom bolo vystúpenie bývalého policajta, o ktorom sa v dokumente Gorila píše ako o skorumpovanom človeku, ktorý poberal úplatky od finančnej skupiny za to, že vynášal informácie z polície. Ako je možné, že takýto človek dostáva ohromný priestor a ohováral ma, že som zasahoval do vyšetrovania alebo nekonal?" opýtal sa Dzurinda.

Líder SDKÚ-DS tvrdí, že do vyšetrovania Gorily nezasahoval. Pripomenul, že vláda Roberta Fica nastúpila 4. júla 2006. Slovenská informačná služba (SIS) dostala súhlas odpočúvať 23. novembra 2005 a opäť oň žiadala po polroku, aby mohla odpočúvať do 18. novembra 2006. Podľa Dzurindu však SIS po zmene vlády a nástupe nového šéfa SIS Jozefa Magalu (27. júla 2006) zrušila odpočúvanie 4. augusta.

Po tomto termíne zrušila vyšetrovanie aj polícia. Pripomenul tiež, že prípad šetrila inšpekcia ministra vnútra a úrad boja proti korupcii v Nitre, pretože "brýzgajúci policajt" pôsobil na rovnakom úrade v Bratislave.

Spis plný nezmyslov

V Gorile sa podľa Dzurindu píše, že vo februári 2006 dostal od SIS informácie o Gorile. "Nikdy som nedostával prepisy odposluchov, ale sem-tam som dostal súhrnnú správu o čomsi. Dostával som to v súlade so zákonom. Takéto správy mali dve, tri, alebo štyri strany. Maximálne som dostal osem strán, Gorila má 85 strán. Ako premiér som o Gorile nemal tušenia. Zoznámil som sa s ňou niekedy v opozícii," povedal s tým, že ako premiér pri kauze Gorile nič nezanedbal, všetky informácie používal zodpovedne.

V spise Gorila je podľa Dzurindu množstvo nezmyslov. "Rozosmialo ma, že Pavol Hrušovský mal prevziať od nemeckej firmy 200 miliónov korún a keď som sa o tom dozvedel, mal sa so mnou rozdeliť,“ uviedol. Dokument hovorí tiež o doprivatizácii energetických závodov, čo však nikdy nebolo na rokovaní vlády. „Nikdy by som za doprivatizáciu týchto podnikov nehlasoval," uviedol s tým, že ak niekto sníval, že zorganizuje doprivatizáciu týchto podnikov, tak delil vrabca, ktorý sa nad strechu nikdy nedostal.

Dzurinda_tlačovka_šibalský výraz tváre

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy