Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kupovanie hlasov pri voľbách? Hrozia až 2 roky basy
Zdielať na

Kupovanie hlasov pri voľbách? Hrozia až 2 roky basy

Na zabezpečenie bezproblémového priebehu marcových parlamentných volieb sa pripravuje aj polícia. Jej príslušníci budú zvýšenú pozornosť venovať ochrane sídiel volebných komisií a ich okoliu.

Na poriadok počas  predčasných volieb budú dohliadať motorizované aj pešie hliadky.

Obmedzia kupovanie hlasov

V teréne budú príslušníci kriminálnej polícia a policajný zbor sa pripravuje aj na konanie v prípade nového trestného činu - volebnej korupcie. V Košiciach dnes o zabezpečení poriadku na stretnutí diskutovali predstavitelia Úradu vlády, policajní špecialisti na rómsku problematiku so zástupcami ďalších služieb polície.

Na stretnutí účastníci hovorili o možnom kupovaní hlasov a o opatreniach, ako tomu môže polícia zabrániť. Kupovanie hlasov zakazuje nový trestný čin volebnej korupcie.

Na 2 roky za mreže

Dopustí sa ho ten, kto poskytne, ponúkne alebo sľúbi úplatok za to, že volič bude voliť či nevoliť určitým spôsobom alebo sa nezúčastní na voľbách.

Za volebnú korupciu hrozí trest odňatím slobody až na dva roky, päť rokov hrozí páchateľovi, ktorý má postavenie verejného činiteľa, prípadne ak úplatok ponúkne verejne. „Policajný zbor bude na voľby pripravený. Každý prijatý podnet alebo trestné oznámenie pre podozrenie z trestnej činnosti či priestupku polícia preverí,“  tvrdí viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

SITA/ ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy