Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Lipšic ocenil prácu SIS pri vyšetrovaní Gorily
Zdielať na

Lipšic ocenil prácu SIS pri vyšetrovaní Gorily

Minister vnútra Daniel Lipšic na parlamentnom ústavnoprávnom výbore ocenil doterajší záujem tajnej služby o spoluprácu s vyšetrovacím tímom. Zároveň zdôraznil, že všetky štátne orgány vrátane SIS sú v súlade s trestným poriadkom povinné spolupracovať.

Podotkol, že SIS je podľa jeho informácií pripravená pomôcť pri odhaľovaní páchateľov korupcie, ktorá sa spomína v spise Gorila. "Je tu prísľub, verejne daný premiérke Ivete Radičovej, mne a aj vyšetrovaciemu tímu, že spolupráca bude ústretová a ja pevne verím, že bude," dodal minister. Lipšic neinformoval o procesných úkonoch, ktoré vyšetrovací tím urobil a robí.

Vynikajúca spravodajská akcia

Prácu, ktorú služba v súvislosti s medializovaným spisom Gorila odviedla, označil pred poslancami za vynikajúcu spravodajskú akciu. Obáva sa ale, že v spise nie je zadokumentovaný len ojedinelý prípad prepojenia vysokej politiky a biznisu. "Obávam sa, že ide o vrchol ľadovca," dodal. V tejto kauze nie je primárne podozrivá SIS, či prokuratúra, ktorá stopla viaceré veci, ale z veľmi rozsiahlej korupcie sú podozriví politici, nominanti vo vysokých štátnych funkciách a predstavitelia finančných skupín. "Keď to zdokumentované máme, je tu vážne podozrenie, tak by bolo pre krajinu, pre jej charakter trestuhodné, keby sme tento prípad nevedeli aj trestnoprávne dotiahnuť do konca," povedal Lipšic. Myslí si, že v tomto prípade nikto spravodlivosti neujde.

Podľa ministra by v trestnom konaní výrazne pomohlo, ak by Slovensko malo zavedenú zodpovednosť právnických osôb, aby bolo možné firmám, ktoré sú podozrivé z podielu na trestnej činnosti, blokovať majetok.

Spis bol skartovaný protiprávne

Ešte nie je definitívne rozhodnuté, či boli dokumenty na Úrade boja proti korupcii pod vedením vtedajšieho riaditeľa Tibora Gašpara v máji 2008 skartované v rozpore so zákonom. Predbežné vyjadrenie inšpekcie hovorí, že spis bol skartovaný protiprávne, v rozpore s vyhláškou Národného bezpečnostného úradu SR.

Zbavenie mlčanlivosti

Ústavnoprávny výbor NR SR informácie prednesené ministrom zobral na vedomie a požiadal ho, aby informoval výbor o akýchkoľvek prekážkach, ktoré by mohli zmariť vyšetrovanie a odporučilo prezidentovi, aby zbavil pre účely vyšetrovania mlčanlivosti šéfa SIS Vladimíra Mitríka. Problém môže nastať podľa ministra v zbavení mlčanlivosti bývalého šéfa SIS Jozefa Magalu. "To si musí vyjasniť vyšetrovací tím, špeciálny prokurátor s vedením spravodajskej služby," povedal minister. Nemyslí si, že by vyšetrovanie na tomto probléme mohlo stroskotať.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy