Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza Gorila. Lipšic vraj objavil teplú vodu
Zdielať na

Kauza Gorila. Lipšic vraj objavil teplú vodu

Gorila existuje! Na mimoriadnej tlačovke to oznámil minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Reč je o údajnom spise tajnej služby, ktorý sa objavil na internete. Exminister Martin Pado (SDKÚ) tvrdí, že Lipšic objavil teplú vodu...

Pado vraj nikdy nepovedal, že žiadnu informáciu od Slovenskej informačnej služby (SIS) nedostal. Podľa neho mohli byť v čase, keď bol v roku 2006 ministrom čiastočné informácie z Gorily, ale to je nepodstatné.

Pado: Gorila ma nezaujímala

„Podstatné je, že takéto informácie som postúpil policajnému prezidentovi, úradu boja proti korupcii a inšpekcii,“ zdôraznil Pado. Dodal, že on nikdy nepovedal, že informácie od SIS dostal, alebo nedostal. „Spis Gorila bol vtedy pre mňa neznámy pojem,“ uviedol.

Podľa súčasného poslanca NR SR za SDKÚ-DS, ktorý v tomto volebnom období pôsobil aj ako poradca premiérky pre bezpečnosť, mala štvrtková tlačová besede Lipšica len politický význam. „Je to varenie z vody. Treba nechať priestor na prácu vyšetrovateľom. Ak vyšetrovanie zastavil niekto po nástupe novej vlády, s tým nemám a nemôžem mať nič spoločné,“ dodal.

Spis skartovali

Lipšic vo štvrtok oznámil, že spis, ktorý bol vyhotovený v rámci akcie Gorila, dal protiprávne skartovať v máji 2008 Úrad boja proti korupcii pod vedením vtedajšieho riaditeľa úradu Tibora Gašpara. Zároveň uviedol, že spravodajská akcia Gorila naozaj prebehla.

O spravodajsky zadokumentovaných vážnych podozreniach z korupčnej činnosti istej finančnej skupiny a iných osôb boli podľa neho informovaní aj vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda i exminister vnútra Martin Pado.

V medializovanom dokumente – údajnom spise o odpočúvaní jedného bytu SIS-kou s názvom Gorila sa uvádzajú rôzne podozrenia o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami.

Spis rieši špecializovaný tím

Minister vnútra Daniel Lipšic založil na vyšetrovanie prípadu špecializovaný tím. Sú v ňom desiati špičkoví vyšetrovatelia a kriminalisti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, z Úradu boja proti korupcii a z úradu inšpekcie.

Vyšetrovateľ 9. januára začal trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, osoby sú podozrivé najmä zo zločinov korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Trestné stíhanie dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy