Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Špina za nechtami? Také nepoznám, odkazuje Dzurinda
Zdielať na

Špina za nechtami? Také nepoznám, odkazuje Dzurinda

Jeho strana figuruje v niekoľkých korupčných aférach, on však tvrdí, že má čisté ruky. Reč je o Mikulášovi Dzurindovi. Líder SDKÚ-DS a bývalý premiér sa aktuálne musí vyrovnať aj s prepadom preferencií. Novým lídrom pravice je totiž KDH. A to len necelé dva mesiace pred voľbami.

SDKÚ-DS je však podľa neho vďačným terčom, pretože najdlhšie niesla zodpovednosť za chod krajiny. „Ak sa nájde premiér, ktorý osem rokov vykonával funkciu predsedu vlády a má také čisté ruky ako mám ja, tak mu pôjdem ruku podať,“ vyhlásil Dzurinda s tým, že možno nie sú dokonalí, ale nemajú sa za čo hanbiť. 

Dzurinda pripomenul, že na návrh Žitňanskej sa zmluvy štátnych inštitúcií s klientmi nielenže musia zverejňovať na internete, ale účinnosť nadobúdajú až zverejnením.

Cieľ je parlament

SDKÚ-DS je podľa predsedu strany pripravená prevziať zodpovednosť za ďalšie smerovanie Slovenska po parlamentných voľbách. Ako uviedol, ambíciou niektorých subjektov je dostať sa do parlamentu. „Naša zodpovednosť sa nekončí parlamentnými voľbami,“ vyhlásil s tým, že SDKÚ-DS chce pomôcť Slovensku previesť ho cez ťažké časy. „SDKÚ-DS má na to predpoklady, má riešenia, obrovský tím, politickú váhu, máme aj úžasnú vôľu a odvahu presadzovať čo je potrebné,“ vyhlásil.

SaS totálne avantúra

Októbrové hlasovanie SaS o eurovale dnes podľa Dzurindu vyzerá ako totálna avantúra a vyvoláva smiech cez slzy. „Každý môže korigovať. Ak sa táto strana stotožní s predstavou poistky príbytku, prečo by sme sa nemohli rozprávať o trvalom európskom ochrannom mechanizme,“ uviedol šéf SDKÚ-DS. Podľa neho ho slovenský parlament zrejme schváli na prvej povolebnej schôdzi.

Nie je dnes kľúčové, kto sa podľa akého prieskumu na ktorom mieste nachádza. „Urobím všetko pre to, aby voľby potvrdili SDKÚ-DS ako prirodzeného lídra stredo-pravého priestoru,“ vyhlásil v súvislosti s posledným prieskumom agentúry MVK, v ktorom preferenciami jeho stranu predbehlo KDH. Podľa neho je kľúčové, či sa proti Smeru-SD dokáže postaviť zmysluplná alternatíva.

Záchrana eura

Predseda SDKÚ-DS považuje za dôležité, aby Slovensko bolo pre Nemecko spoľahlivým politickým partnerom. Chce, aby Slovensko spolu s Nemeckom účinkovalo v najlepšom európskom klube. Európska spolupráca totiž nemá alternatívu. „Nesmieme dopustiť, aby sa Slovensko dostalo na vedľajšiu, alebo slepú koľaj. Vyspelejšie krajiny musíme dobiehať, nie od nich odpadávať. S Nemeckom sme spojený nielen ekonomicky, ale aj hodnotovo,“ vyhlásil. Spolu s Nemeckom chceme udržať euro.

„Euro je naša, slovenská mena. Za ochranu meny bude treba zaplatiť, nebu de to zadarmo,“ zdôraznil. S nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorú v utorok navštívil v Berlíne, sa zhodli, že náklady na ochranu eura sú omnoho nižšie, ako znehodnotenie úspor občanov. „Záchrana eura je nielen strategický cieľ, ale aj najvýraznejšie, čo chceme spolu urobiť,“ dodal.

Postaviť sa kríze zoči-voči

Slovensko a Nemecko sa chce podľa Dzurindu postaviť kríze. „Vysporiadame sa s ňou, len keď sa proti nej kvalifikovane postavíme,“ povedal. Podľa neho to znamená zdravé verejné financie, vytváranie nových pracovných miest, zvyšovanie konkurencieschopnosti našich ekonomík. Tiež upozornil, že na Slovensku priamo pôsobí 450 nemeckých firiem, ktoré zamestnávajú približne 90 000 Slovákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy