Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
O výsledku volieb rozhodnú aj ľudia z Taiwanu, či Bangkoku
Zdielať na

O výsledku volieb rozhodnú aj ľudia z Taiwanu, či Bangkoku

Záujem odvoliť v marcových predčasných voľbách majú aj Slováci žijúci v zahraničí. Najviac obálok prišlo z Českej republiky, Nemecka a Veľkej Británie. Medzi najkurióznejšie mestá, ktoré prejavili záujem na účasti patrí Bangkok, Hongkok, či Taiwan.

V marcových voľbách chce voliť zo zahraničia zatiaľ 110 obyvateľov bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. ,,Takýto počet evidovala samospráva dnes ráno," povedal hovorca mestskej časti Marek Tettinger. Na podanie žiadosti o voľbu poštou sú už len dva dni, na príslušný úrad musí byť totiž doručená do 20. januára.

Na poslednú chvíľu

Ako uviedol Tettinger, dosiaľ prišlo na miestny úrad denne len niekoľko žiadostí, ale v posledných dňoch sa ich počet zvýšil. "Evidujeme desať až dvadsať žiadostí denne," dodal hovorca s tým, že samospráva predpokladá, že na miestny úrad ešte môže prísť 50 až sto žiadostí.

"Ide len o odhad. Ľudia si však radi nechávajú veci na poslednú chvíľu, prípadne sa až teraz dozvedia, že v čase konania parlamentných volieb budú v zahraničí," zdôvodnil Tettinger. Najviac žiadostí dostáva úrad z Českej republiky, Nemecka a Veľkej Británie. "Niekoľko žiadostí prišlo aj z exotických krajín, ako sú Bangkok, Hongkong či Taiwan," podotkol Tettinger.

Ako na to?

Občania s trvalým pobytom na Slovensku musia o voľbu poštou požiadať obec, v ktorej tento trvalý pobyt majú. Žiadosť elektronickou formou môžu poslať len v prípade, ak im obec potvrdí akceptovanie takéhoto spôsobu registrácie. Miestny úrad Nové Mesto tieto žiadosti prijíma, potvrdil Tettinger.

Samospráva žiadateľom pošle hlasovacie lístky a návratnú obálku do 4. februára. Aby bol hlasovací lístok započítaný, príslušný úrad ho musí dostať najneskôr v piatok 9. marca. VIAC TU.

TASR/Radovan Stoklasa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy