Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kríza doľahla aj na košický U.S.Steel, zamestnanci menej v práci
Zdielať na

Kríza doľahla aj na košický U.S.Steel, zamestnanci menej v práci

Správy o problémoch európskej ekonomiky sa potvrdzujú. Prvé problémy už dorazili aj na Slovensko. Menej objednávok sa jednoducho rovná menej práce. V košickom U.S.Steele budú už od januára chodiť zamestnanci do práce v špeciálnom režime. Opatrenia pocítia aj vo svojich peňaženkách....

Menej objednávok, menej práce

Nepríjemný vianočný darček. Takto vnímajú zamestnanci oceliarenského gigantu špeciálny režim, na ktorý majú podľa vedenia U.S.Steelu nastúpiť od budúceho roka. To znamená, že sa ich pracovný týždeň skráti o jeden deň. Po fabrike sa šíria fámy, že na nich zase doľahla hospodárska kríza.

Tie isté opatrenia tu totiž boli aj pred dvomi rokmi. Za znížením výrobných kapacít stojí aj teraz menej objednávok od klientov. "U nás v prevádzke je menej práce, to jest, spravíme o 50 až 70 tisíc ton plechu menej za mesiac," hovorí jeden zo zamestnancov. "Aspoň nás nevyhodia," utešujú sa ďalší. "Sme radi, že máme, čo máme."

Diera v peňaženkách - o 10% menej

Podľa hovorcu Jána Baču nebudú obmedzenia platiť pre linky a prevádzky, ktoré budú mať dostatok zákazok. Zamestnanci však nevyjdú naprázdno. "Ten jeden deň, v ktorý zamestnanec ostane doma, dostane 60 percent mzdového ohodnotenia za ten deň," ubezpečuje Bača. "Považujeme to za zodpovedné riešenie vo vzťahu k našim zamestnancom a ich rodinám, pretože to minimalizuje dopady na nich."

Skrátený týždeň na neurčito?

Po prepočítaní tak ubudne dotknutým z celkovej mesačnej výplaty asi 10 percent. "Niektorí to pocítime, určite," dodáva zamestnanec. Podľa našich informácií má toto opatrenie trvať tri mesiace, podľa vedenia ide o neurčitý čas. "Uvidíme podľa toho, aký bude vývoj trhu," komentuje Bača.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy