Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Cestujúci pozor! Toto vás čaká od nedele, 11. decembra
Zdielať na

Cestujúci pozor! Toto vás čaká od nedele, 11. decembra

Okrem nového grafikonu, ktorý je platný od nedele 11. decembra, železnice chystajú ďalšie zmeny. Lístky na vlaky IC sa budú predávať podobne ako letenky nízkonákladových spoločností.

Tvorba nového grafikonu prebiehala za účasti všetkých samospráv. Niektorým požiadavkám sa dalo vyhovieť, iným nie. Snahou bolo vytvoriť najmä logické spoje a prípoje.

Výpravca končí

Od nedele už nebude vlaky vypravovať výpravca, ale odídu po súhlase danom vlakovou čatou, teda vlakvedúcim alebo sprievodcom osobného vlaku. Cestujúci sa už preto nemôžu spoliehať na to, že keď nevidia výpravcu, vlak ešte nemôže odísť. Naďalej však zostáva v platnosti, že na odchod vlaku upozornia píšťalkou členovia vlakovej čaty.

STOP komerčným názvom

Ďalšou novinkou je, že po slovenských koľajniciach už nebudú premávať vlaky s názvami komerčných firiem či výrobkov. "Vraciame sa k pôvodným názvom IC vlakov podľa tatranských štítov - Tatran, Kriváň, Gelach, Rysy, Chopok," ozrejmil generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Pavel Kravec. Rýchliky a zrýchlené vlaky budú niesť znova geografické názvy, či pomenovanie podľa osobností.

Samostatná cenová politika pre IC-čka   

IC vlaky na trase medzi Bratislavou a Košicami budú od 1. januára 2012 premávať ako komerčné vlaky ZSSK, preto pre nich spoločnosť pripravila samostatnú cenovú politiku. Cestovné, vrátane rezervácie miesta, bude v štyroch cenových kategóriách a troch rôznych úrovniach.

Výška cien bude závisieť od obsadenosti spojov a času nákupu lístka. Čím skôr si cestujúci cestovný lístok kúpi, tým bude lacnejší. Lístky si bude možné kúpiť v pokladniciach, cez internet a za príplatok 1,5 eura aj vo vlaku, ale bez nároku na sedenie. Predpredaj lístkov podľa nového cenníka sa začne 9. decembra.

Nákup lístka cez mobil, lepšie záchody a noviny

Novinkou bude aj nadštandardné odškodňovanie. Spoločnosť bude v IC vlakoch ponúkať stevardské služby. Vo WC napríklad budú počas jazdy dopĺňať hygienické potreby. V prvej triede bude v cene lístka aj nápoj a denná tlač. Od februára 2012 plánuje ZSSK spustiť aj skúšobnú prevádzku predaja lístkov cez mobil.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy