Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Meškali vlaky, železnice ľuďom peniaze nevrátia
Zdielať na

Meškali vlaky, železnice ľuďom peniaze nevrátia

Nepríjemnú a chladnú noc zažili cestujúci, ktorí uviazli vo vlakoch v Trenčianskej Teplej a niekoľko hodín čakali na prípoj. Za všetko môže strhnuté trakčné vedenie. To strhol pravdepodobne nezodpovedný vodič.

Cestujúci rýchlika Ružín, ktorí štyri hodiny čakali na stanici Trenčianska Teplá, sa o jednej v noci konečne pohli z miesta. Po pokyne z rozhlasu prestúpili do vlaku Intercity Kriváň.

Na vine je vodič Tatrovky

Rýchlik Šarišan, ktorý rovnako uviazol v Trenčianskej Teplej, vypravili zo stanice po 23:00. Ako uviedla hovorkyňa Železníc SR Martina Pavlíková na železničnom priecestí v Trenčianskych Bohuslaviciach v nedeľu o 17:25 strhol prechádzajúci žeriav trakčné vedenie, čo paralyzovalo železničnú dopravu v úseku do Nového Mesta nad Váhom.

Nehodu podľa želeníc zavinil vodič Tatrovky. Potvrdzuje to aj oficiálna správa, ktoú ŽSR dostalo od OHL ŽS. Uvádza sa v nej, že príčinou strhnutia oboch trakčných vedení bolo "zdvihnutie nezaisteného ramena žeriva." Výpravca dal pokyn na vypnutie vedenia. Inak hrozila zrážka s vlakom a následné ohrozenie na životoch cestujúcich.

Šofér ostal v šoku, cestujúcich neodškodnia

Pri nehode sa nikto nezranil, šofér však ostal v šoku. Na miesto vyslali Železnice SR svojich pracovníkov, aby nehodu odstránili. Cestujúci by však na odškodnenie čakali márne. Ako uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Alexander Buzinkay, spoločnosť sa riadi prepravným poriadkom, podľa ktorého, spoločnosť nezodpovedá za meškanie, ak ho zaviní tretia strana.

Cestujúcim, ktorí sa však rozhodli pre niekoľkohodinové meškanie vlakov skončiť cestu predčasne a nedocestovať do cieľovej stanice, ZSSK vráti ekvivalentnú časť peňazí za neprecestovaný úsek. Takíto cestujúci si však mali už v noci dať svoje rozhodnutie potvrdiť na jednej zo železničných staníc.

... a bude sa zdražovať!

Železnice nedávno potvrdili, že cestujúcich čaká zdražovanie. Obraňujú sa tým, že súčasný cenník platí už niekoľko rokov. V preklade to však znamená, že na niektorých úsekoch môže zdražiť cestovné až o 40 percent. Podrobnosti TU.

Vlak na železničnej trati, ilustračné foto

sita/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy