Zatiahnuté
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Uhliarik je pod paľbou kritiky, príde o kreslo?
Zdielať na

Uhliarik je pod paľbou kritiky, príde o kreslo?

Všetci lekári, ktorí v rámci protestnej akcie Lekárskeho odborového združenia opustili slovenské nemocnice, sa mali vrátiť do nemocníc už dnes ráno. Avizoval to odborový boss Marian Kollár. Minister Ivan Uhliarik (KDH) napriek tomu oslavovať nemôže.

Uhliarik informoval, že dnes navrhne vláde zrušenie núdzového stavu v nemocniciach. V prípade, ak to vláda akceptuje, a lekári dovtedy nepodpíšu nové pracovné zmluvy, nebude možné, aby zostali pracovať na svojich pôvodných miestach.

"Dostanú sa úplne mimo systému, mimo nemocníc, budú musieť zostať doma bez práce a bez peňazí, čo nebolo a nie je mojím cieľom. Chcem, aby zarábali viac, tak ako sme sa dohodli v memorande, a aby pomáhali pacientom, ktorí ich potrebujú,“ vyhlásil.

Lekári nepodpisovali, čakali na bossov

Vláda a Lekárske odborové združenie podpísali spoločné memorandum koncom minulého týždňa. Lekári mali následne podpisovať nové pracovné zmluvy, tí to však väčšinou odmietali.

Čakali na pokyn od odborárov, ktorí ale tvrdili, že zmluvy pripravené niektorými nemocnicami neboli v súlade s memorandom. Problémy malo podľa internetovej stránky odborárov vyriešiť spoločné rokovanie ich právnika a vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR.

Uhliarik bez práce?

Bez zamestnania môže skončiť aj minister zdravotníctva. Napriek tomu, že kríza sa už pomaly končí, neznamená to, že ju Uhliarik ustojí. A istotu do politického života mu nedáva ani premiérka Radičová.

Už dlhšie sa v politických kuloároch hovorí, že Ivan Uhliarik nezvládol situáciu v zdravotníctve. A to aj napriek tomu, že odborári kvôli zvýšeniu platov zobrali za rukojemníka pacienta. Nespokojná je nielen opozícia, ale aj časť bývalej koalície. Ministra ale nemôže odvolať parlament. Spraviť to môže len premiérka po dohode s prezidentom.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy