Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pri Poprade stále horí les, požiar sa už nešíri
Zdielať na

Pri Poprade stále horí les, požiar sa už nešíri

Celú noc bojovali hasiči s obrovským lesným požiarom v Kozích chrbtoch. Situáciu komplikoval silný vietor a ťažko dostupný terén. Požiar sa nachádza v blízkosti muničných skladov, armáda ich preto preventívne vyprázdňuje...

Lesný požiar pri Spišskom Bystrom sa podarilo hasičom dnes o 16:00 lokalizovať, čo znamená, že požiar sa už ďalej nešíri. „Keďže je tma, vrtuľníky už dolietali, postupne sťahujeme aj techniku. Cez noc tam ostane niekoľko ľudí na monitoring,“ povedal riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. V utorok ráno budú hasiči pokračovať v likvidácii požiaru v rovnakom nasadení ako dnes. Hasiť by mali opäť aj vrtuľníky a po zemi hasiči nielen z Popradu, ale aj Kežmarku, Levoče, Humenného a modulov leteckého hasenia.

Požiar sa rýchlo šíril

Lesný požiar nad obcou Spišské Bystré zasiahol podľa odhadov 50 až 80 hektárov. Momentálne na mieste zasahuje osem hasičských cisterien a 100 hasičov. Dva vrtuľníky ozbrojených síl a jeden vrtuľník letky ministerstva vnútra už hasia požiar zo vzduchu.

Na hrebeni fúka silný vietor, čo sú priaznivé podmienky pre rozvoj požiaru,“ uviedol pre médiá riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch.

Armáda vyprázdňuje sklady

Hlavnou úlohou hasičov v noci i počas dnešného dňa bude zabrániť šíreniu požiaru k Popradu-Kvetnici, kde sa nachádzajú muničné sklady. Armáda začala tieto sklady ešte v noci vyprázdňovať, aby nedošlo k najhoršiemu. Vzušnou čiarou sa nachádzajú asi 2,3 kilometra od požiaru.

Horí najmä lesný porast

Na hasiace práce je pripravený vrtuľník letky ministerstva vnútra, ktorý je na popradskom letisku. Škody sú hlavne na mladom lesnom poraste. Príčiny vzniku požiaru zisťujú hasiči priamo na mieste. Podľa vlastníka sa škoda pohybuje okolo 50 000 eur. 


Zväčšiť mapu

Situáciu aj naďalej monitorujeme. Správu budeme priebežne aktualizovať.

 

Spišské Bystré, horenie, les, foto denné svetlo, dym

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy