Polojasno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Predčasné voľby? Zasa ide o peniaze!
Zdielať na

Predčasné voľby? Zasa ide o peniaze!

Predčasné voľby opäť vytiahnu nemalé peniaze zo štátneho rozpočtu. Niečo stoja samotné voľby a ďalšiu sumu si strany zoberú z našich daní po voľbách.

Predčasné voľby? Zasa ide o peniaze!Strany, ktoré získajú vo voľbách aspoň 3-percentná, dostanú príspevok na svoju ďalšiu činnosť. Po posledných voľbách si takto rozdelili 13-miliónov EUR a hoci ich dostali na celé 4 roky, ani v prípade predčasných volieb z nich nemusia nič vrátiť.

Každý hlas znamená dobrý biznis

Kampaň pred voľbami 2010 bola nákladná pre všetky väčšie politické strany. Niektoré si museli na ňu požičať. Taký SMER-SD ale hneď po nich získal takmer 5 miliónov eur naspäť. Za každý jeden hlas totiž podľa zákona strana dostáva po voľbách takzvaný príspevok za hlasy. Ide o jedno percento priemernej mzdy. Vtedy to bolo niečo cez 7 eur. Pre vtedajšie povodne si strany odhlasovali, že to bude o 25% menej.

Zarobia strany viac ako naposledy?

Finančná kríza v Európe sužuje našich voličov. V prípade rovnakej volebnej účasti ako to bolo v roku 2010, by strany mohli dostať ešte viac peňazí ako vtedy. Teoreticky by mohli byť predčasné voľby každý rok. Nikto pritom nič vracať nemusí. Zníženie príspevku je preto na mieste opäť.  Strany dostávajú aj príspevok na činnosť za každého poslanca.Tieto peniaze sa ale vyplácajú stranám iba počas doby, kedy parlament funguje.

TV JOJ

Súvisiace články