Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Rast ceny plynu núti EÚ hľadať alternatívy: Biometán môže byť riešením
Zdielať na

Rast ceny plynu núti EÚ hľadať alternatívy: Biometán môže byť riešením

SLOVENSKO / Cena zemného plynu na svetových trhoch opäť vzrástla a to núti Európsku úniu rozmýšľať o alternatívach. Jednou z nich je biometán, ktorý by si mohol každý členský štát vyrábať doma. Podmienky na jeho produkciu máme aj u nás na Slovensku. Problémom je však byrokracia a nestabilné politické prostredie, čo odrádza potenciálnych investorov.

Čo je doma, to sa počíta. V súvislosti so zelenými energiami sa najčastejšie hovorí o slnku a vetre. Európska únia si však nezakrýva oči ani pred plynom a ten zemný by mali postupne nahradiť jeho zelené alternatívy.

"Európa by mala do roku 2030 produkovať zhruba 35 miliárd metrov kubických biometánu," uviedol výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. "To, k čomu sa zaviazala Európska únia, sú podľa mňa ciele, ktoré sú prakticky až nesplniteľné," povedal expert na alternatívne energie Dalibor Delong.

Aktuálne ho dokážeme na Slovensku ročne vyrobiť len 6 miliónov, no to by sa malo zmeniť. Dôležitým meradlom jeho efektivity je uhlíková stopa. No a v tomto ohľade je napríklad biometán úplný premiant, keďže v niektorých prípadoch vykazuje až záporné emisie. A to najmä pri využití hnoja zo živočíšnej výroby a taktiež pri odpadoch.

"Je to čisto lokálny produkt, podporuje to od poľnohospodárstva, energetiky, až po zamestnanosť v danom regióne," vyjadril sa špecialista rozvoja podnikania SPP Martin Kečkéš.

K dosiaľ jedinému producentovi biometánu v Jelšave, by však už čoskoro mali pribudnúť ďalší

"V nejakom horizonte 2-3 rokov by ten počet z čísla jeden mohol vyrásť okolo tej dvadsiatky," osvetlil výkonný riaditeľ SPNZ. "Nedávna výzva z plánu obnovy umožnila 10 bioplynovým staniciam spraviť transformáciu na biometán," informoval predseda Slovenskej bioplynovej asociácie Vladimír Šošovička. Jeho potenciál je nahradiť približne 10 % spotreby zemného plynu.

"Bude obrovský tlak na výrobcov, aby to dodávali, stúpne cena a som presvedčený, že dlhodobo to bude veľmi zaujímavý trh. Ale bude to o tom, kto bude mať surovinu," dodal expert. Podobne ako pri iných zelených energiách, ani biometán nie je zadarmo. Z lásky k životnému prostrediu ho totiž nikto vyrábať nebude. Niekto ho totiž musí kupovať a domácnosti si ho zatiaľ nebudú môcť dovoliť.

"Ten priestor vnímam vo veľkom teplárenstve, v autodoprave a v priemysle," zakončil predseda Slovenskej bioplynovej asociácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy