Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Stovky tisíc áut na Slovensku nemajú poistenie. Nepomáhajú ani pokuty
Zdielať na

Stovky tisíc áut na Slovensku nemajú poistenie. Nepomáhajú ani pokuty

BRATISLAVA Aktuálne máme na Slovensku vyše tri a pol milióna vozidiel, pričom viac ako tristo tisíc z nich nemá povinné zmluvné poistenie. Škody, ktoré vodiči takýmito autami spôsobili, sa pohybujú v miliónoch eur. Nepomáhajú ani vysoké pokuty.

​​Jeden z nepoistených vodičov dĺži viac ako milión eur

"Ak dôjde ku škode v súvislosti s dopravnou nehodou, ktoré spôsobilo motorové vozidlo, ktoré nebolo povinne zmluvne poistené, tak náhradu škody je potrebné si uplatniť zo strany poškodeného voči Slovenskej kancelárii poisťovateľov," informoval advokát Milan Ficek. "Ktorá postupuje štandardne ako poisťovne, teda uhrádza danú škodu za vinníka a následne si ju od neho vymáha," doplnil Martin Kaňa, riaditeľ Slovenskej asociácie poisťovní a Slovenskej kancelárie poisťovateľov.

Slovenská kancelária poisťovateľov od nepoistených vodičov vymáhala škody za približne šesť miliónov eur a necelú polovicu sa im už vymôcť podarilo. "Vymáhanie funguje tak, že sa snažíme dohodnúť. Ak sa nedohodneme, tak potom ideme na spoluprácu s externými spoločnosťami a samozrejme ten tretí krok je súdne vymáhanie," uviedol Kaňa. Najväčšiu škodu ktorú Slovenská kancelária poisťovateľov vymáha od nepoisteného vodiča je 1,1 milióna eur, no ani táto suma ešte nemusí byť konečná.

Prihliada sa aj na trvanie nezaplateného poistného

Pokuta za nezaplatené povinné zmluvné poistenie môže dosiahnuť výšku až 3 320 eur. Okresný úrad, ktorý pokuty ukladá, prihliada na závažnosť porušenia, aj na dĺžku trvania nezaplateného poistného. "Podľa zákona o PZP sa pokuta môže uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa okresný úrad o porušení povinnosti dozvedel, najneskôr však do troch rokov odo dňa, keď k porušeniu povinnosti došlo," znelo vo vyjadrení Ministerstva vnútra. V minulom roku uložili okresné úrady vyše šesť a pol tisíc pokút v sume necelých milión eur. No aj napriek tomu sa po našich cestách pohybujú stovky tisíc áut ktorí nemajú povinné zmluvné poistenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy