Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Nové ceny cestovných lístkov. Obyvatelia spísali petíciu
Zdielať na

Nové ceny cestovných lístkov. Obyvatelia spísali petíciu

TRENČÍN / Mnohých Trenčanov v posledných dňoch pobúril nový cenník mestskej hromadnej dopravy. Viaceré položky v ňom zdraželi, ale sú aj také, vďaka ktorým cestujúci ušetria. Nespokojní obyvatelia spustili petíciu. Ako to vyzerá nielen v Trenčíne, ale aj v ďalších mestách? V jednom dokonca môžete cestovať zadarmo.

​Trenčín čakajú zmeny

Trenčiansku mestskú hromadnú dopravu čakajú od 1. júla výrazné zmeny. Cestovné sa tu bude meniť po trinástich rokoch. "Tá najzásadnejšia zmena je, že rušíme neprestupné lístky. To znamená, že všetky budú prestupné. Čo sa týka predaja lístka u vodičov v hotovosti, tak to bude už len doplnkovou službou. A teda aj najdrahšou a najnevýhodnejšou," povedala hovorkyňa Mestského úradu v Trenčíne Erika Ságová.

Keď si kúpite 60 minútový lístok u vodiča v hotovosti, zaplatíte dve eurá. Pokiaľ platobnou kartou, budete to mať o polovicu lacnejšie. Ešte výhodnejšie to bude vďaka mobilnej aplikácii. "Podľa mňa je to veľa, keď chcete ísť len na stanicu," hovorí jeden z obyvateľov Trenčína. Ďalší dodáva: "Zmeny sú nanič, lebo Trenčín nie je Bratislava." Iný obyvateľ dopĺňa: "Keď majú straty, potrebujú pridať nejakú korunu""Od roku 2011 sme v Trenčíne nemenili cenník mestskej hromadnej dopravy, ale odvtedy sa veľa zmenilo. Napríklad náklady, ktoré doplácame, sa zvýšili o dva milióny." dodáva Ságová.

Viacero noviniek

Predstavitelia mesta dodávajú, že v novom cenníku je viacero noviniek, vďaka ktorým cestujúci ušetria. Od septembra bude po meste jazdiť aj viac autobusov. Nespokojní obyvatelia napriek tomu proti zmenám spustili petíciu. "Toto zdražovanie, keď si budú musieť ľudia kúpiť krátku cestu alebo návštevu polikliniky za dve eurá, považujeme za veľmi nešťastné, a preto žiadame revidovať tento krok a upraviť ho tak, aby to bolo prijateľnejšie," hovorí iniciátor petície Miloš Beladič.

Posledná úprava tarify v integrovanom dopravnom systéme v Bratislave bola zrealizovaná 1. júla 2023. Od spomínaného dňa, každý cestujúci v hlavnom meste za hodinovú jazdu v mestskej hromadnej doprave zaplatí v automate 1,60 eur. "V elektronickej forme je to 1,41 eura," hovorí hovorca Dopravného podniku Bratislava Jozef Vozár. Okrem hodinového lístka si cestujúci môže cez zaslanú SMS-ku vybrať aj medzi 40 alebo 70 minútovým lístkom. Rozdiel v cene je 50 centov. V prípade, že by ste chceli voziť po Bratislave 24 hodín - zaplatíte 5,40 eur.

Bezplatná doprava

Za mesačnú električenku v Bratislave zaplatíte 36 eur. Ak si ju kupujete každý mesiac tak na rok vás to vyjde 432 eur. V prípade ročnej električenky môžete ušetriť skoro 200 eur. "Ročný lístok na 365 dní predstavuje pre všetky zóny v rámci Bratislavy stojí 239 eur čo predstavuje iba 65 centov na deň cestovania," dodáva Vozár. Mestská hromadná doprava v Komárne je už štvrtý rok úplne bezplatná a to nielen pre Komárňanov, ale aj návštevníkov tohto mesta. "Je to dobré, ja chodím do roboty a potom naspäť domov," hovorí jedna z obyvateľov Komárna. V meste fungujú tri linky, v autobusoch je klimatizácia, aj WiFi. Mestskú hromadnú dopravu zadarmo s obľubou využívajú rovnako seniori, ako aj študenti. "Oplatí sa to dosť, je to dosť veľká výhoda," hovorí obyvateľ Komárna.

Ročne viete ušetriť

"Musíme ponúknuť alternatívu na to, aby sme mali čistú prírodu. Do toho musíme investovať, aj keď prežívame naozaj finančne veľmi náročné obdobie. To je skoro pol milióna pre mesto," povedal primátor Komárna Béla Keszegh. Každá samospráva dotuje hromadnú dopravu. Analýza spred štyroch rokov potvrdila, že ak mesto zaplatí zisk z predaja cestovných lístkov – zhruba 20 až 25 percent z 500 tisíc eur, pribudne cestujúcich, ktorí nechajú doma autá. Zároveň je to podpora aj finančne slabších rodín. "Pravidelne cestujú do práce, lebo práve tí nemajú žiadne zľavy nikde inde, ročne môžu ušetriť 200 - 300 eur," dodáva Keszegh.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy