Polojasno
18°
Bratislava
Blanka
16.6.2024
Ceny sladených nápojov sa zvýšia. Návrh odobrila vláda
Zdielať na

Ceny sladených nápojov sa zvýšia. Návrh odobrila vláda

BRATISLAVA / Vláda v stredu (22. 5.) odobrila návrh ministra financií, že sladené nápoje budú drahšie. Po pripomienkach však z návrhu vypadli mliečne, jogurtové a proteínové nápoje a koncentráty. Napríklad SAS však za tento zákon aj tak hlasovať nebude.

Zvýšené zdanenie sladených nápojov či sirupov nebude tou najväčšou záplatou na štátny rozpočet. Ale je to jeden z krokov, ktorý má zvýšiť príjmy do štátnej kasy. Podpredseda vlády Robert Kaliňák hovorí, že o téme sa intenzívne diskutuje. "To musí ísť ďalej, pretože toto nemôže čakať. My sme mali včera prvé rokovanie s pánom ministrom financií o ďalších opatreniach a bude sa rokovať v rámci pracovnej skupiny. Potom to pánovi predsedovi vlády predstavíme už ako finálne. My si to odrobíme a on nám dá záverečné pripomienky," uviedol.

Marián Viskupič vysvetlil, že nová daň vie priniesť maximálne sto miliónov eur, ale zároveň nejde o správnu formu konsolidácie, keď sa peniaze vyberajú iba od ľudí. "Ja hovorím, že stále nám hrozí aj zvýšenie DPH," dodal.

Zákon má viaceré riziká

V prípade sladených nápojov je zrejmé, že hoci ministerstvo financií ustúpilo viacerým pripomienkam, a to nielen politických strán a vlastných ministrov, viaceré strany majú ešte ambíciu s ministrom rokovať. Zamestnávatelia a podnikatelia vidia v zákone viaceré riziká. "Pokračujeme v tej pripomienke, ktorú sme mali, aby ani radler a nealkoholické pivá neboli zaradené a zaťažené touto daňou, pretože vychádzajú priamo z prvovýroby v rámci Slovenskej republiky," tvrdí zástupca podnikov Rastislav Machulka.

"Obávame sa nárastu nákupnej turistiky do zahraničia," hovorí viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský. "Môže sa stať, že to zvýši záujem cestovať von a míňať peniaze tam, čo, samozrejme, môže spôsobiť aj odliv príjmu DPH," dokončil.

Dieru v rozpočte nezaplátajú

Drahšie sladené nápoje nezaplátajú dieru v štátnom rozpočte. Očakávajú sa aj informácie o tom, koľko dokážu ušetriť jednotlivé úrady a ministerstvá na prepustení zamestnancov. "Ja ako minister obrany sa hlásim k tomu zásadnému číslu znižovania administratívnych pracovníkov, takže ja to vnímam ako dobrý krok. Pochopiteľne, netýka sa to vojakov," tvrdí Kaliňák.

Podľa ministra práce Erika Tomáša prepustilo ministerstvo práce od začiatku sto pracovníkov v riadnom pracovnom pomere a sto nadbytočných dohodárov. "Momentálne sme odštartovali na ministerstve práce personálno-procesný audit, ktorý nám ukáže viac," povedal.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba tvrdí, že sú oddelenia, ktoré treba posilniť. "Ja osobne som za to, aby došlo k výraznému zoštíhleniu predovšetkým agendy," vyjadril sa Taraba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy