Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Medardovo prekvapenie: Zasiahne nás búrkový extrém?
Zdielať na

Medardovo prekvapenie: Zasiahne nás búrkový extrém?

Leto so sebou prináša aj silné búrky. To, čo by malo doraziť do Česka, si zrejme nepamätajú ani tí najstarší. Podľa varovaní hydrometeorologického ústavu musia byť pripravení na všetko. Zisťovali sme, či táto údajne veľká búrka zasiahne aj nás...

"Vyvinie sa mimoriadne mohutná búrková oblačnosť, búrky budú naozaj veľmi silné.. Z Francúzska sa pomaly premiestňovala až do južného Nemecka, okolo Álp prechádzala v nočných hodinách do južných Čiech a cez Moravu by mala doraziť až do Poľska," informoval nás meteorológ Peter Jurčovič.

České médiá už informovali o silnej búrke v Česku v noci zo soboty na nedeľu. Vo viac ako 300 prípadoch tu museli zasahovať desiatky hasičov, na mnohých miestach stále nejazdia vlaky, zhorel aj rodinný dom. Padali dokonca obrovské krúpy!

Na Slovensku si totiž užívame až tropický víkend. Horúčavy vysoko prekročili tridsiatku, no dusno si zvyčajne žiada aj svoju daň - a blesky majú udrieť z jasného neba. Zakiaľ čo sa na rozdiel od Česka nemusíme tejto "veľkej búrky" báť, aj na nás čaká studený front, ktorý by k nám mal doraziť už vo štvrtok. "Ochladí sa aj o 7 stupňov," dodáva Jurčovič.

A pribudnúť by mali aj zrážky. Vody z neba by však mohlo padnúť viac, ako by sme si želali... "Posledná fáza Medardovej kvapky je ešte stále pred nami, netreba na to zabúdať," varuje meteorológ Jurčovič.

novinky.cz

Súvisiace články

Najčítanejšie správy