Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bratislavské parkovisko, galantská ŠPZ-tka, rumunskí Rómovia...
Zdielať na

Bratislavské parkovisko, galantská ŠPZ-tka, rumunskí Rómovia...

Uprostred Bratislavy sme objavili skupinu Rómov, ktorá táborí na parkovisku a prespáva v aute s galantským evidenčným číslom. Predpokladali sme, že ide o stavebných robotníkov, ktorí sa takto rozhodli ušetriť na benzíne a na nákladoch za ubytovanie. Lenže do pátrania sa pustil náš redaktor Anton Adamčík a teraz už vieme skutočný dôvod ich netradičného životného štýlu.

Skupina Rómov z galantského okresu bivakuje v týchto autách uprostred bratislavského sídliska. V zadnej časti si zo sedadiel urobili lôžka a prednú používajú ako skriňu, špajzu i perinák. Toto takmer vzorne poukladané oblečenie sa už dnu asi nevmestilo a tieto dámske topánky svedčia o tom, že dnu sa vyzúvajú.

Nikde však ani živej duše. Tak to bolo počas dňa. Pokope sme ich zastihli až podvečer a takto nás privítali. "Taliano..., presto..., interview..., bello...," vravel jeden z nich. Ej-ha, Taliani z Galanty? Bol to len žart. Vedia dosť dobre po slovensky a vraj sú z Rumunska, nie z Galanty. Odtiaľ si kúpili iba auto.

Prišli sem za prácou a živia sa vraj predajom časopisov. "Doma nemáme robota, nič... nerobíš, nejesť...," ponúka starú pravdu ďalší z Rumunov. Tu zarobia 10 až 15 Eur denne. Údajne skúšali robotu aj na stavbe, ale vraj im nič nezaplatili...

Na Slovensko už päť rokov pravidelne prichádzajú na leto. Zarobené peniaze prinesú aj domov pre ďalšie deti. "Štyri deti máme doma a jedno tu." Zároveň nás presviedčajú, že v okolí svojho auta udržujú čistotu. "Ráno, keď ideme na robotu, urobím poriadok."

Kto však vie, že či nie zrovna od včerajška, keď dvom z nich polícia naparila 10-eurovú pokutu. "Dopustili sa priestupku proti poriadku, konkrétne išlo o znečisťovanie verejného priestranstva," vraví hovorkyňa KR PZ Bratislava Petra Hrášková.

Pokiaľ by ste v lete takýmto spôsobom chceli ušetriť na nákladoch na bývanie, môžete spávať v stane. Problém je, že tábor si nemôžete postaviť hocikde. Na území Slovenska je to na verejných priestranstvách zakázané.

Ak ale zaparkujete auto na mieste, kde nie je výslovný zákaz a nebudete znečisťovať okolie, môžete tam pokojne prespávať. "Na Slovensku sa takýto spôsob nocovania nezakazuje," ozrejmuje daný stav Peter Pleva, hovorca Mestskej polície v Bratislave.

Rumunskí Rómovia bývajú na bratislavskom parkovisku

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy