Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Desiatky študentov skončili vo väzení. Išlo o dobrú vec
Zdielať na

Desiatky študentov skončili vo väzení. Išlo o dobrú vec

SUČANY / Preventívne cvičenie vo väzení. Študenti sa v rámci jedinečného projektu vo väzenskom zariadení pre mladistvých v Sučanoch, stretli s ľuďmi, ktorí veľmi dobre poznajú devastačné následky užívania drog.

​Gymnazisti veľmi pozorne počúvali to, čo im o problémoch s drogami rozprávala policajná preventistka, či prokurátorka. Pri svojej profesii spoznali mnoho ľudí, ktorí spadli do tejto závislosti. "Mojou úlohou je priblížiť sa deťom psychologickou aj zdravotnou informáciou. Dostávajú relevantné informácie - sú to jednak informácie o účinkoch drog, príčinách, následkoch. Rozprávame sa o následkoch zdravotných, personálnych, sociálnych, rodinných a určite aj právnych," uviedla preventistka Ľudmila Húsková.

"Už od štrnástich rokov sú za akékoľvek nakladanie s drogou trestnoprávne zodpovední. Snažili sme sa im priblížiť, aké konanie s drogou je v rozpore so zákonom a aké následky im z konania hrozia," informovala prokurátorka OP Martin Katarína Kocianová. Mladý muž, ktorý bol odsúdený za túto trestnú činnosť, im rozprával ako sa dostal za mreže. V minulosti vyrábal a predával pervitín."Neskôr už to bola závislosť, ktorá ma k tomu doháňala. Rozhodol som sa preto, aby to tí mladí ľudia počuli od človeka, ktorý to má prežité na vlastnej koži," vyjadril sa odsúdený muž.

Prevencia je dôležitá

Študenti mali aj možnosť odskúšať si, ako to vyzerá pri pojednávaní v súdnej sieni. "S tým, že sme spoločne modelovali simulované trestné konanie. Od prípravnej časti až do súdneho konania, kde sme pracovali s imaginárnym páchateľom drogového trestného činu," dodala Kocianová. "Robíme takéto preventívne akcie, ktoré sú nad rámec služobných povinností, ale s tým, že ide o dobrú vec a prevenciu," vyjadril sa riaditeľ ÚVTOS Michal Hrnčiar. "Určite si myslím, že veľmi veľa z nás sa nad tým zamyslí a povie si, že to asi nestojí za to," zhodnotila študentka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy