Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Aktivisti tvrdia, že usmrtili nesprávneho medveďa. Podávajú trestné oznámenie
Zdielať na

Aktivisti tvrdia, že usmrtili nesprávneho medveďa. Podávajú trestné oznámenie

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Prípad medveďa z Liptovského Mikuláša stále nie je uzavretý. Iniciatíva "My sme les" podáva trestné oznámenie pre podozrenie z neoprávneného usmrtenia chráneného živočícha. Aktivisti sa domnievajú, že došlo k odstrelu iného medveďa, ktorého zabili iba pre upokojenie verejnosti. Štátna ochrana prírody považuje trestné oznámenie za politicky motivované.

Nezhoduje sa hmotnosť ani pohlavie medveďov

Aktivisti z iniciatívy My sme les neveria vyjadreniam štátnych ochranárov, že odstrelili správneho medveďa. Podľa nich sa nezhoduje hmotnosť ani pohlavie. Chcú preto, aby odstrel prešetrila polícia. "Chceme vedieť, či naozaj bol odstránený ten jedinec, ktorý mal byť odstránený a či nejde len o odstránenie nejakého náhodného jedinca, ktorý má poslúžiť ako obetný baránok, na upokojenie verejnosti, ktorý sa pritrafil do cesty a mal približne podobné miery," uviedol Ondrej Kameniar z iniciatívy My sme les.

Štátni ochranári sa k prípadu nechcú vracať.

„Považujeme túto aktivitu za tendenčnú a so zreteľom na blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu za politicky motivovanú," vyjadril sa k výrokom iniciatívy My sme les generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky Štefan Kysel. Viac informácií dnes k téme vedenie štátnej ochrany prírody neposkytlo.

​Všetko podstatné bolo podľa nich povedané na tlačových besedách bezprostredne po tom, ako medveďa odstrelili."Toto nebol hon na čarodejnice, žiadne kladivo, ani nikoho päsť. Tento zásah bol odôvodniteľný a potrebný," povedal Jaroslav Slasťan, hlavný veliteľ zásahu Štátnej ochrannej prírody po usmrtení medveďa 29. marca. "Keď sme videli, ako sa to vyvinulo, že nedošlo k nejakému vysvetleniu zo strany štátu, tak sme pristúpili k tomuto kroku," dodal Kameniar. Poslednú bodku za prípadom medveďa z Liptovského Mikuláša, tak zrejme dá až polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy