Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
EXKLUZÍVNE: Karola M. chcú obviniť v prípade súvisiacom s vraždou Mišenku
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Karola M. chcú obviniť v prípade súvisiacom s vraždou Mišenku

Informácie získala televízia JOJ len pred niekoľkými hodinami z hodnoverného zdroja, ktorý si v žiadnom prípade neželá byť zverejnený. Ako môže súvisieť Karol M., ktorý sa dlhé roky ukrýval v zahraničí, s verejnou popravou topolčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku, zostáva naďalej tajomstvom. Naše informácie však nevyvrátili a ani nepotvrdili orgány činné v trestnom konaní.

Informácie naznačujú, že má ísť o násilnú trestnú činnosť. Obvinenia údajne smerujú k vražde istého muža, ktorého ešte pred útekom Karola M. do cudziny usmrtili dvoma výstrelmi dvaja muži. Ich obeť mala dostať zásah do brucha a hlavy. Na mieste streľby sa údajne mal nachádzať aj nedávno z väzby prepustený muž. Nepodarilo sa nám zistiť, či na mieste streľby bol pred časom popravený Jozef Mišenka. Je však pravdepodobné, že išlo skôr o niekoho z jeho veľmi blízkeho okolia....

Návrh na vydanie zatýkacieho rozkazu bol podaný minulý týždeň!

Už počas minulého týždňa sa medzi úzky kruh novinárov dostala informácia, že prokuratúra s vyšetrovateľmi vytrvalo pracujú na tom, aby napravili stav, ktorý mal za následok to, že medzinárodne hľadaný údajný mafiánsky boss sa pre chybu pravdepodobne justičných orgánov dostal na slobodu. Úsilie polície a prokurátorov malo spočívať v tom, že im súdy vyhovejú a vydajú na Karola M. zatýkací rozkaz. Tieto informácie TV JOJ mala k dispozícií už začiatkom minulého týždňa, ale z dôvodu aby sme prípadne nezmarili snahu polície, Jojka informáciu o spracovaní návrhu na vydanie zatýkacieho rozkazu na Karola M. verejne neprezentovala.   

Muža, ktorého prokuratúra dostala obžalobou zo dňa 29.7.2008 pred Okresný súd Bratislava 1 za „učastníctvo vo forme organizátorstva k trestnému činu vraždy spolupáchateľstvom,“ po dlhých rokoch zadržali poľskí vyšetrovatelia. A po byrokratických procedúrach len pred pár dňami vydali na trestné stíhanie na Slovensko. V deň jeho eskorty podstúpil údajný mafiánsky boss výsluch priamo na policajnom prezídiu v Bratislave. Za účasti sudcu, prokurátorky OOU GP SR a dvoch obhajcov obžalovaného.

Pri rozhodovaní o väzbe Karola M. urobila chybu prokurátorka!

Po prvotnom výsluchu bol muž obžalovaný z organizovania vraždy expolicajta vzatý do väzby. Rozhodol tak sudca, ktorý sa výsluchu zúčastnil. Dozorujúca prokurátorka Eva Mišíková proti rozhodnutiu o väzbe Karola M. nemala námietky a bola spokojná. Postojom prokuratúry boli spokojní aj dvaja obhajcovia obžalovaného, ktorí vedeli, že v tomto okamihu nastala zásadná a faktická chyba.

Vyjadrenie riaditeľa Odboru osobitného určenia GP SR Petra Šufliarského k väzbe z 24.5.2011

Zákonným sudcom mal byť podľa posledného názoru nadriadených prokurátorky Evy Mišíkovej totiž senát predsedu O.S. BA 1 Jána Jamricha, ktorý vedie súdny proces s Karolom M. a spoluobžalovanými Branislavom A. Nikolom P. a Jozefom „Joťu“ B.

O väzbe však bez námietky a sťažnosti prokurátorky rozhodoval úplne iný súdca, teda nezákonný sudca. Pritom, prokurátorka Jamricha pozná, vie že vedie spomínaný súdny proces a dokonca aj následne po prvom prepustení Karola M. tohto muža pre dôvody väzby vzal do väzby späť. A z tejto väzby sa nakoniec koncom minulého týždňa údajný boss dostal na slobodu!

Prokurátorka svoje fatálne pochybenie odmieta!

Už  24.5. 2011 sa prokurátorka Odboru osobitného určenia GP SR reagovala na vyjadrenia jej šéfa Pretra Šufliarského razantným odmietavým postojom. Podľa jej slov sú tvrdenia jej nadriadeného z časti účelové.

Telefonická reakcia Evy Mišíkovej

Únik informácii priamo z prokuratúry?

Už niekoľko dní sa v prostredí polície, konkrétne Úradu boja proti organizovanej kriminalite a aj v prostredí Generálnej prokuratúry údajne rieši únik závažných informácií smerom k novinárom.

Pritom prokuratúra údajne drží líniu mlčanlivosti priamo s políciou a vyšetrovateľmi, ktorí intenzívne pracujú na objasnení závažných trestných vecí ako je vražda Ernesta Valka alebo opätovný pokus o väzobné stíhanie Karol M. či prípad údajného kanibala Mateja Čurka. 

Vyjadrenie riaditeľa Odboru osobitného určenia GP SR Petra Šufliarského z 24.5.2011

Pre citlivosť spomínaných prípadov je jasné, že únik informácií môže viesť k zmareniu vyšetrovania. Ministerstvo vnútra k tomuto problému poskytlo 24. 5. 2011 nasledovné stanovisko:

„Príslušníci špecializovaných policajných útvarov musia pravidelne absolvovať testy na detektore lži. Takýto postup vie najlepšie zabrániť úniku informácií. Ak polícia zverejní alebo potvrdí informácie o vyšetrovaní najzávažnejších prípadov, robí to preto, lebo to v danej situácii považuje za potrebné a opodstatnené.“

Aj pre samotných novinárov zostáva nateraz zistiť „v čí prospech“ sa hore uvedené skutočnosti, naozaj dejú.   

Súvisiace články

Najčítanejšie správy